Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku

Náboženstvo wicca pochádza z pohanských čarodejníckych tradícií. Jeho rituály pramenia v dávnej minulosti, no šíriť sa začalo až v 50. rokoch 20. storočia vďaka najznámejšiemu anglickému čarodejovi Geraldovi Gardnerovi. Medzičasom sa dostalo aj na Slovensko, kde vznikli jednotlivé spolky čarodejníkov.

Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku
Foto: Archív/Avalon magic

Wiccan, ktorý zaklial Hitlera

Gardner čerpal inšpiráciu z anglického moderného čarodejníctva a z novodobého šamanizmu. Zaujímal sa o západný okultizmus. Počas druhej svetovej vojny bojoval proti nacistom mágiou. So svojím covenom, teda spolkom čarodejov, údajne postavili vatru, okolo ktorej tancovali nahí a recitovali zaklínadlo "Nemôžeš prekročiť more, nemôžeš prísť,ktoré smerovali na Hitlera a jeho armádu. Zaklínadlo bolo podľa Gardnera tak silné, že niektorí členovia covenu v nasledujúcich dňoch zomreli.

"Čarodejníctvo sa teší veľkej popularite. Wicca je iba jeho odvetvím a zameriava sa na menší okruh čarodejov," uviedol Norbert Mészáros – známy aj ako čarodej Velkej Matky Rawen Moonwolf, veľkňaz covenu The circle of Avalon flame. S nárastom popularity prichádzajú aj nové trendy a smery, ktorými sa čarodejníci vydávajú. Mladí wiccania sa zvyknú na sociálnych sieťach označovať rôznymi prívlastkami, ako napríklad kuchynský čarodejník, kozmický čarodejník či morský čarodejník.

"Existuje eklektická wicca, ktorá pramení z kníh, a tradicionalistická wicca. U nás sa šíri skôr tá samovoľná eklektická wicca, najmä medzi mladými, pretože je dostupnejšia," vysvetlil Mészáros. Starší wiccania sa rozdeľujú skôr podľa tradícií, ktoré vyznávajú.

"Wicca sa rozčleňuje na denominácie, ktorých je viacero. Medzi nimi je stará Gardnerovská wicca, Alexandrijská wicca a veľa ďalších. Väčšina mojich učiteľov patrí do Gardnerovskej wiccy, avšak ja už patrím do Avalonskej wiccy, ktorá sa zaoberá divokým prírodným čarodejníctvom a šamanizmom. Je založená na keltských tradíciách," dodal.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 6
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok