Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku

Náboženstvo wicca pochádza z pohanských čarodejníckych tradícií. Jeho rituály pramenia v dávnej minulosti, no šíriť sa začalo až v 50. rokoch 20. storočia vďaka najznámejšiemu anglickému čarodejovi Geraldovi Gardnerovi. Medzičasom sa dostalo aj na Slovensko, kde vznikli jednotlivé spolky čarodejníkov.

Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku
Foto: Archív/Avalon magic

Neexistuje medzi nimi žiadna kontrola a náboženstvo nie je inštitucionalizované. Taktiež sa neizolujú od okolitého sveta. "Čarodejníci si môžu nájsť partnerov aj mimo náboženstva alebo z iného covenu. Nesmú sa však zúčastňovať súkromných uzavretých rituálov," objasnil Mészáros.

Čarodejníci však nemusia vždy patriť do covenu. Svoju vieru môžu praktikovať aj osamote. "Sú čarodejníci, ktorí radi pracujú sami a majú radi intimitu. Im by coven pravdepodobne nevyhovoval. Coveny však ponúkajú veľké možnosti samotného priestoru a súkromia. Ich výhodou je, že môžu čarodejníci zdieľať veľa vecí a učiť sa od seba. Príslušníci eklektickej wiccy pracujú väčšinou sami a tradicionalisti v covenoch. Najdôležitejšie sú však v covenoch osobné vzťahy, ktoré sú až na rodinnej báze,vysvetlil Mészáros.

Ako sa človek stane wiccanom

Coveny medzi seba nepustia len tak hocikoho. Netrpezliví čarodejníci sa tak často obracajú práve na eklektickú wiccu, v ktorej môžu pôsobiť aj samostatne. Tí, čo však vyhľadávajú coven, do ktorého by sa chceli pripojiť, musia počítať s tým, že to nebude hneď.

"Ľudia v covene nie sú prijatí len tak. Zvyčajne sa už dlhšie zaoberajú čarodejníctvom a pohanskou vierou. Až potom sa z nich stali wiccania. Vstúpiť do covenu môže ktokoľvek, no je potrebné, aby s nami istý čas zotrval a trvá to dlho. Pre nás je to ako rodina," povedal Mészáros.

Noví wiccania sa stanú súčasťou covenu prostredníctvom iniciačného rituálu. Zvyčajne ide o trojfázový rituál, no nie je tomu tak vždy. "Každá denominácia má trochu odlišný iniciačný rituál. Priebeh iniciačného rituálu je však tajný," prezradil Mészáros.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 4 / 6
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok