Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku

Náboženstvo wicca pochádza z pohanských čarodejníckych tradícií. Jeho rituály pramenia v dávnej minulosti, no šíriť sa začalo až v 50. rokoch 20. storočia vďaka najznámejšiemu anglickému čarodejovi Geraldovi Gardnerovi. Medzičasom sa dostalo aj na Slovensko, kde vznikli jednotlivé spolky čarodejníkov.

Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku
Foto: Archív/Avalon magic

Sila prírody a tok energie

Mladé čarodejnice, ktoré sa o náboženstve dozvedajú najmä zo sociálnych sietí, využívajú wiccu na manifestáciu a manipuláciu. To je však podľa známej americkej čarodejnice Phyllis Curott nesprávne vyloženie tejto viery. Vo videorozhovore s americkým youtuberom Anthonym Padillom povedala, že wicca je o oddaní sa tradíciám a bohom. "Mágia je tok posvätného z energie do stelesnenia. Všetko je prepojené a ten tok spojenia, ten vzťah, tá energia, ktorá sa pohybuje tam a späť medzi nami a rastlinami, je mágia," vysvetlila.

Vytváranie zaklínadiel je prácou s týmto tokom energie. "Správne zaklínadlo otvorí srdce a opýta sa, čo daný človek potrebuje. Ak chce zaklínadlo čarodej posilniť, môže k myšlienkam pridať bylinky a oleje," doplnila Phyllis. Mágia však podľa nej prebieha aj pri dýchaní či pití vody.

V rozhovore popísala aj zážitok, ktorý ju priviedol k wicce. Zažívala opakované sny o polonahej žene s korunou, ktorá držala knihu. Jej priateľka ju vzala k veštici, ktorá jej odhalila znalosti o Phyllisinom súkromnom živote a myšlienkach, ktoré nemala odkiaľ vedieť. Pozvala ju taktiež do súboru žien čarodejníc. Phyllis jej spočiatku neverila. Pri návšteve metropolitného múzea však narazila na sochu ženy zo svojich snov. Dozvedela sa, že je to čarodejnica Sybila. Tento zážitok ju podľa jej slov presvedčil o existencii čarodejníctva a mágie.

Boh a Bohyňa

Wiccania veria vo veľkú nadpozemskú silu, ktorá pochádza z kozmu. Je však pre ľudskú myseľ nepredstaviteľná, a tak ju znázorňujú v podobe Boha a Bohyne. Ich viera je založená na dualizme a opozitách, preto Boh predstavuje slnko, energiu zeme, ochranu divokej zvery, úrodu, sexuálnu energiu a ďalšie, a Bohyňa predstavuje mesiac, lásku, energiu mora, plodnosť a ďalšie. "Uctievame dualitu, rovnováhu medzi Bohom a Bohyňou," povedal Mészáros.

Boh sa zobrazuje s rohami a Bohyňa má tri podoby – pannu bežiacu so psami, matku s dieťaťom a starenu vstupujúcu do cúvajúceho mesiaca. Bohyňa sa označuje troma fázami mesiaca, ktoré stoja vedľa seba – dorastajúci mesiac, spln a cúvajúci mesiac – pri čom každá fáza znázorňuje jednu jej podobu.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 5 / 6
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok