Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku

Náboženstvo wicca pochádza z pohanských čarodejníckych tradícií. Jeho rituály pramenia v dávnej minulosti, no šíriť sa začalo až v 50. rokoch 20. storočia vďaka najznámejšiemu anglickému čarodejovi Geraldovi Gardnerovi. Medzičasom sa dostalo aj na Slovensko, kde vznikli jednotlivé spolky čarodejníkov.

Čarodejníci ľudí nepreklínajú, snažia sa konať dobro. Wicca je populárna už aj na Slovensku
Foto: Archív/Avalon magic

Každý wiccan by mal mať jeden či viacero oltárov, ktoré obsahujú symboly základných elementov, sviečky, zvonček, soľ a mnoho ďalšieho. Každý si ho individualizuje a pracuje s ním ako s posvätným miestom. Medzi základné rituálne predmety, ktoré patria k wicce, patrí prútik, kotlík, metla, rituálny nôž athame, sviečky, vonné tyčinky, kryštály, pentagram, čaša, koruny a ďalšie. Pentagram predstavuje päť elementov, ktoré sú pre wiccu podstatné – oheň, voda, zem, vzduch a duch.

Rituály a sabaty

Wiccania sa riadia Kruhom roka a fázami mesiaca. Oslavujú rôzne sviatky a všetky splny. Kruh roka obsahuje osem sviatkov - sabatov. "Každý sviatok ovláda iný živel, iní duchovia a iné božstvá. Pri Kole roka uctievame práve tieto dané božstvá," vysvetlil Mészáros. Tieto sviatky sú úzko spojené s prírodou a ročným obdobím, preto sa líšia na severnej a južnej pologuli. Na konci októbra slávili Samhein – sviatok spojený so smrťou a predkami. "Samhein je prepojený s Bohyňou starenou. Tá ma v sebe múdrosť a mieša kotlík premeny," dodal.

Okrem Samheinu wiccania oslavujú sviatok Yuletide, ktorý je 21. alebo 22. decembra a zameriava sa na zimný slnovrat a znovuzrodenie slnka. Ďalším sviatkom je Imbolc, ktorý na začiatku februára spúšťa svetlú časť roka a oslavuje prvé známky jari. Okolo 20. marca prichádza jarná rovnodennosť a s ňou aj sviatok Ostara. Na prelome apríla a mája wiccania oslavujú jar ako takú počas sviatku Betlane. Ďalším sviatkom je Litha, ktorý je spojený s letným slnovratom a prebieha okolo 20. júna. Prelom júla a augusta oslavuje sviatok Lughnasadh (známy aj ako Lammas) - prvé ovocie. Kolo roka sa končí sviatkom Mabon, ktorý slávi jesennú rovnodennosť.

Počas sabatov čarodejníci vykonávajú rôzne rituály. "Ľudia prídu do kruhu, kde sa všetci očistíme. Následne vykonáme rituál, ktorý sa spája práve s daným sviatkom," vysvetlil Varchol. Niektoré coveny však od svojich členov vyžadujú, aby sa zúčastňovali rituálov nahí. "Nahota sa v čarodejníctve spája s čistotou. Nie je tam žiaden sexuálny podtón, ide o dôveru,ozrejmil.

wicca Foto: Profimedia
Strana 6 / 6
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok