Šimkovičová v pléne zvolila rétoriku ako SNS. Hlas nepodporí opozičné návrhy na odvolanie ministrov

dnes 09:25 , Aktualizované: dnes 17:25

V Národnej rade sa v pondelok (28. októbra) večer skončila rozprava k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Pondelkové rokovanie Národnej rady venovali poslanci opozičnému návrhu na odvolanie ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS) z funkcie. O tomto návrhu, ako aj o návrhu na odvolanie ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD) by mali hlasovať v utorok (29. 10.).

Opozičné dôvody odvolávania

Písomne sa do rozpravy prihlásilo deväť rečníkov, z toho traja za klub. Ešte predtým požiadala o vystúpenie Šimkovičová.

Opozícia Šimkovičovej vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Tvrdí, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

Šimkovičová deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. S odvolaním ministerky nesúhlasí ani vláda. Vo svojom stanovisku napísala, že Šimkovičová na výkon svojej funkcie spĺňa všetky kvalifikačné a odborné predpoklady.

Traja poslanci z Hlasu nevedia, ako zahlasujú

Koaliční poslanci Národnej rady za stranu Hlas-SD Samuel Migaľ, Roman Malatinec a Radomír Šalitroš ešte nevedia, ako budú pri odvolávaní hlasovať. S ministerkou sa majú stretnúť v utorok (29. 10.) pred hlasovaním a chcú sa jej pýtať na niektoré problémy v rezorte. Pre médiá to v parlamente uviedol Migaľ.

„Musí sa s nami rozprávať. Chceme si ju vypočuť a počuť jej kroky. Hlavnou myšlienkou je, aby sme mali na stole jasný koncept slovenskej kultúry, kam bude smerovať,“ priblížil Migaľ. Všetci traja chcú podľa neho vidieť aspoň ministerkinu iniciatívu, že má záujem na takej koncepcii pracovať. .

S ministerkou sa majú stretnúť len Migaľ, Malatinec a Šalitroš. „Pokiaľ sa k nám niekto pridá, budem rád,“ podotkol Migaľ. To, ako bude hlasovať poslanecký klub Hlasu-SD, nepovedal. Na spoločnom postupe sa podľa neho dohodnú pred hlasovaním.

„Strana HLAS nebude podporovať opozičné návrhy na odvolanie ministrov koalície. Odlišné názory na kroky ministrov sú v rámci koalície prirodzené, no tieto otázky riešime za zatvorenými dverami na koaličnej rade a nikdy nie na základe populistických návrhov opozície,“ vyjadrila sa v pondelok večer strana HLAS - sociálna demokracia.

Najhoršie pôsobenie na ministerstve, tvrdí SaS

Strana Sloboda a solidarita (SaS) označila pôsobenie Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machala za najhoršie v histórii ministerstva kultúry za posledných 35 rokov.

Tímlíder SaS René Parák kritizoval odvolávanú ministerku za SNS, pričom vyhlásil, že rezort nezvláda.

„Argumenty, ktoré dnes používala pani ministerka počas svojho odvolávania, dokazujú jej nekompetentnosť a absolútnu ignoráciu toho, čo sa deje v rezorte kultúry. Ukázala neznalosť toho, čo jednotlivé inštitúcie potrebujú a aký je vlastne ich účel,“ zhodnotil Parák.

Danko: Koalícia aj SNS stoja za ministerkou

Koalícia aj SNS stoja za ministerkou. Jej odvolávanie je zo strany opozície zbytočné, únavné a návrh nemá žiadnu cenu. V pléne to povedal podpredseda parlamentu a šéf národniarov Andrej Danko s tým, že Šimkovičová odvolaná nebude.

"Pani ministerka, máš našu podporu. Nedaj si zobrať energiu týmito zlými ľuďmi. Sústreď sa na prácu. Keď do teba kopú, ideš dobrou cestou, keď ťa to bolí, ideš ešte lepšou," odkázal Danko Šimkovičovej.

Je zástancom toho, aby ministri za SNS neboli len údržbári.

Odvolávanie šéfky rezortu kultúry považuje Danko za zabíjanie času a PR opozície. "Nepredlžujte túto schôdzu. Táto koalícia podporuje Šimkovičovú. Chytila sa pozície a vnáša nový vietor," podotkol.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok