Ak počuť kvičanie, robíš to dobre, Martinka, odkázal Danko Šimkovičovej. Vníma ju ako ženu na správnom mieste

Ministerka kultúry má plnú podporu vlády, vyhlásil predseda Slovenskej národnej strany Andrej Danko. Len nech ľudia kvíkajú, odkázal Šimkovičovej. Medzitým v parlamente prebiehala rozprava k jej odvolaniu, ktoré iniciuje opozícia.

Danko Šimkovičová
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Andrej Danko na tlačovej besede v pondelok (28. októbra) vyjadril plnú podporu ministerke kultúry Martiny Šimkovičovej, ktorú sa snaží opozícia odvolať.

V úvode tlačovky vyhlásil, že aktuálna situácia je taká, že „nenormálne je normálne“ a „nenormálne je vykazované ako umenie a kultúra“.

Upozornil na film o bývalej prezidentke Zuzane Čaputovej, ktorého režisér podľa neho zabudol spomenúť, že jeho projekt získal takmer dva milióny eur z Audiovizuálneho fondu.

Rodinkárstvo a podpora podľa Danka

„Kultúra bola pod vplyvom rôznych záujmových skupín, ktoré nenormálnosť vykazovali za umenie,“ dodal Danko a kritizoval aj vysoké výdavky na obnovu Slovenskej národnej galérie.

Podľa neho je neprijateľné, aby riaditeľka galérie podpísala zmluvu so svojím otcom na sumu dva milióny eur.

Danko sa zamyslel nad tým, akú reakciu by vyvolalo, keby sám ako politik spravil niečo podobné: "Stále si hovorím: čo by ste robili s Andrejom Dankom, Robertom Ficom keby som ja pri rekonštrukcii bratislavského hradu dal dva milióny svojmu otcovi?"

V závere besedy vyjadril podporu ministerke kultúry, o ktorej povedal, že je „ženou na správnom mieste“ a má plnú dôveru vlády. "Nech čo najviac títo ľudia kvíkajú, vtedy to Martinka robíš dobre," odkázal ministerke líder národniarov.

„Pani ministerka, máš našu podporu. Nedaj si zobrať energiu týmito zlými ľuďmi. Sústreď sa na prácu. Keď do teba kopú, ideš dobrou cestou, keď ťa to bolí, ideš ešte lepšou,“ dodal. Je zástancom toho, aby ministri za SNS neboli len údržbári.

Šimkovičová je strategickou súčasťou SNS a Danko si preto nevie predstaviť, že by ju ostatní koaliční poslanci pri odvolávaní nepodržali. Šéf SNS si je tiež istý dostatočným počtom poslancov pri hlasovaní o jej odvolávaní. Tvrdí, že pokiaľ je koalícia jednotná, nie je šanca odvolať žiadneho ministra.

Tlačovú konferenciu SNS si môžete pozrieť nižšie.

Výčitky opozície sú jasné

Opozícia Šimkovičovej vyčíta personálne zmeny v Slovenskom národnom divadle a Slovenskej národnej galérii. Tvrdí, že ministerka rozkladá verejnoprávne médiá, verejnoprávne fondy, ohrozuje rekonštrukcie pamiatok či erbové kultúrne inštitúcie.

Šimkovičová deklaruje, že na svoje kroky má právo a koná zákonne. S odvolaním ministerky nesúhlasí ani vláda. Vo svojom stanovisku napísala, že Šimkovičová na výkon svojej funkcie spĺňa všetky kvalifikačné a odborné predpoklady.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok