Šimkovičová v pléne zvolila rétoriku ako SNS. Hlas nepodporí opozičné návrhy na odvolanie ministrov

dnes 09:25 , Aktualizované: dnes 17:25

V Národnej rade sa v pondelok (28. októbra) večer skončila rozprava k odvolávaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej (nominantka SNS).

Šimkovičová
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Obhajoba zmeny hymny aj odchodu z Markízy

Ministerka kultúry v parlamente obhajovala plánovanú zmenu slovenskej hymny s tým, že „si to po tých rokoch zaslúži“.

Šimkovičová tiež skritizovala médiá hlavného prúdu, ktoré podľa nej preberajú rétoriku opozície, a vyjadrila sa k svojmu odchodu z TV Markíza. „Nebola som vyhodená,“ povedala.

V Markíze skončila v roku 2015 po tom, ako na sociálnych sieťach zverejnila kontroverzné statusy o utečencoch. „Nechcela som sa ospravedlniť migrantom za to, čo som o nich zdieľala na Facebooku, a tak som odišla sama,“ vysvetlila.

Šimkovičová ostro o opozícii aj LGBTI+

Ministerka kultúry sa pri svojom odvolávaní v parlamente ostro pustila do opozície a LGBT+ komunity.

Kritizovala poslancov Progresívneho Slovenska osobnými narážkami a ich podporu práv párov rovnakého pohlavia na rodičovstvo.

„Keď sa pozriem na vašu stranu, vy tam hajlujete, jeden mal HIV, ďalší bije nadriadených... ste tam pekná skupina,“ vyhlásila Šimkovičová.

Narážala aj na vyjadrenia SNS o poslankyni Lucii Plavákovej (PS), ktorá vychováva dieťa s partnerkou. SNS sa Plavákovej nedávno provokatívne pýtala, odkiaľ má spermiu na dieťa, čím ešte viac zvýšila napätie okolo ministerkinho odvolávania.

Jaurová: Šimkovičová nahlodáva kultúru

Dostatok hlasov na presadenie svojho návrhu opozičné strany nemajú. 

"Mám pocit, že po roku jej pôsobenia na ministerstve kultúry už takmer každý občan Slovenska vidí, že nemá ani najmenšie predpoklady na výkon funkcie ministerky. Podarilo sa jej nahlodať prakticky všetko dobré, čo v slovenskej kultúre máme," povedala v rokovacej sále poslankyňa hnutia Progresívne Slovensko (PS) Zora Jaurová pri zdôvodnení návrhu na odvolanie Šimkovičovej.

„Skúsme, len tak 'námatkovo', spomenúť čokoľvek, čoho sa ministerstvo kultúry čo i len dotklo, a povedzme si, že či je to dnes v lepšom stave, ako to bolo pred rokom,“ dodala.

Šipoš: Toto je pošliapavanie kultúry

Poslanec NR SR Michal Šipoš (Slovensko, Za ľudí, KÚ) na tlačovej konferencii vymenoval viac ako desať rozhodnutí ministerky Šimkovičovej. Za problém považuje napríklad podľa neho nevysvetlené zahraničné cesty, personálne zmeny v inštitúciách či zrušenie RTVS. Myslí si, že za každý z týchto bodov by mala ministerka odstúpiť. „Toto je pošliapavanie kultúry, toto je pošliapavanie osobností, ktoré sa dlhodobo pohybujú v kultúrnej obci,“ vyhlásil.

Taraba bráni Šimkovičovú

Minister životného prostredia Tomáš Taraba (SNS) sa v parlamente postavil na stranu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

Podľa jeho vyjadrenia vláda nevidí dôvod na jej odvolanie. „Jej dlhoročná prax v médiách akcentuje jej kompetenciu riadiť rezort kultúry, čo vyvracia tvrdenia o jej neodbornosti,“ uviedol Taraba počas rokovania parlamentu.

Taraba takisto zdôraznil, že vláda podporuje legislatívne návrhy Šimkovičovej. Ministerka čelí kritike za zmeny v riadení kultúrnych inštitúcií, ktoré časť opozície vníma ako neodborné zásahy ohrozujúce ich fungovanie.

Želajú si aj odchod Suska

V piatok (25. 10.) poslanci rokovali aj o odvolávaní ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

Oboch ministrov mali odvolávať ešte v auguste. Parlament vtedy nebol uznášaniaschopný. Na septembrovej schôdzi sa návrhy prebrať nestihli.

O odvolaní dvojice ministrov by plénum NR SR malo hlasovať v utorok (29. 10.).

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok