Ministerstvo kultúry pracuje na tajnom projekte. Šimkovičová nahrávala vo filharmónii novú štátnu hymnu

včera 11:36 , Aktualizované: včera 19:38

Ministerka kultúry Martina Šimkovičová má nový projekt. Je ním zmena jedného zo štátnych symbolov Slovenska. Rezort nahráva novú verziu slovenskej hymny. Úprava by sa mala týkať hudobnej zložky. Informoval o tom portál Aktuality.

Ministerka Šimkovičová minulý týždeň v internetovom rádiu Infovojna avizovala "prekvapenie". Z diskusie s ministrom životného prostredia Tarabom odišla skôr do Slovenskej filharmónie.

Nová verzia hudobnej zložky

Ministerstvo kultúry sa rozhodlo nahrať novú verziu slovenskej hymny, informujú Aktuality. Rezort dokonca oslovil jedného z najznámejších slovenských dirigentov a skladateľov Oskara Rózsu, aby na novej hymne pracoval. Podľa portálu nejde o lacný projekt.

„Ministerstvo nechce zmeniť hymnu ako takú. Podľa zákona o štátnych symboloch sú ňou aj naďalej prvé dve slohy piesne Nad Tatrou sa blýska. Úprava hymny by sa mala týkať hudobnej zložky,“ píše sa v článku.

Viacero zdrojov potvrdilo, že na hymne vo filharmónii pracovali. Na nahrávanie osobne dohliadala ministerka, po ktorej boku stál tajomník služobného úradu Ministerstva kultúry SR Lukáš Machala.

Skladateľ Oskar Rózsa potvrdil, že na hymne pracuje, detaily ale neprezradil. „Na umeleckom diele pracujem od roku 2011. Ja som ministerstvo kultúry oslovil už v roku 2011, ale vzhľadom k tomu, že je to malý darček pre Slovenskú republiku odo mňa, tak by som to nerád znehodnotil skôr, než si bude možné vypočuť výsledok. Rád sa vyjadrujem k veciam, až keď sú hotové,“ povedal Aktualitám.

Drahý projekt

Má ísť o veľký a pravdepodobne drahý projekt, na ktorom pracovali orchester, filharmonický zbor a dva detské súbory - Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu a Bratislavský chlapčenský zbor.

Prečo sa rozhodli nahrať novú verziu hymny, koľko to bude stáť a ako vybrali Rózsu, sa Aktuality nedozvedeli. Ministerstvo na otázky neodpovedalo. V centrálnom registri nenašli žiadne zmluvy súvisiace s prácou na nahrávaní hymny.

Minister školstva Tomáš Drucker pre Denník N prezradil svoj názor. „Nevidím žiadny dôvod na zmenu štátnej hymny,“ povedal minister.

Pozrite si reportáž o protestoch proti ministerke kultúry Šimkovičovej z 12. augusta:

Ministerstvo: Nápad na zmeny tu už bol

K plánovaným zmenám v slovenskej hymne sa vyjadrilo aj samotné ministerstvo kultúry.

V stanovisku píše, že v spolupráci so Slovenskou filharmóniou pripravuje nový aranžmán štátnej hymny Slovenskej republiky, ktorý sa po 32 rokoch zmení.

Cieľom je prispôsobiť hymnu modernému hudobnému štýlu a posilniť jej význam ako štátneho symbolu.

Nový projekt vedie slovenský skladateľ a dirigent Oskar Rózsa, ktorý spolupracuje so Slovenskou filharmóniou, Bratislavským chlapčenským zborom a Detským zborom Slovenského rozhlasu.

Aranžmán bude viac symfonický a monumentálny, pričom pôvodný text a melódia zostanú nezmenené.

Myšlienka na modernizáciu hymny vznikla už v roku 2011, keď Oskar Rózsa predložil svoj návrh ministerstvu kultúry.

Hnutie Slovensko to považuje za absurdné

Hnutie Slovensko nevidí dôvod meniť štátnu hymnu. Kroky Ministerstva kultúry (MK) SR považuje za absurdné. Žiada rezort, aby zverejnil dôvod predloženia zmeny hymny a náklady s tým spojené. Informoval hovorca hnutia Matúš Bystriansky.

"Ministerka kultúry Martina Šimkovičová sa namiesto toho, aby riešila konkrétne problémy v rezorte, venuje zástupnej téme," uviedol hovorca. Pri súčasnom zdražovaní ide podľa neho o výsmech do tváre všetkým ľuďom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok