Bugár v ta3 o prvom roku Ficovej vlády: Ľudia majú blbú náladu, za atentát na premiéra nesie vinu aj opozícia

Béla Bugár bol poslancom nepretržite 30 rokov. Z politiky sa však už stiahol. Do Štúdia ta3 prišiel zhodnotiť prvý rok štvrtej vlády Roberta Fica - jej prešľapy, ale aj jej dobré kroky.

béla bugár štúdio
Foto: ta3

Uplynul rok odkedy bola vymenovaná v poradí štvrtá vláda Roberta Fica. Uplynulé mesiace poznačili spory v koalícii, prijímanie mnohých dôležitých zákonov aj nespokojnosť veľkej časti verejnosti.

Doterajšie pôsobenie Ficovej vlády prišiel do Štúdia ta3 zhodnotiť dlhoročný politik Béla Bugár.

Bugár pripomenul, že koalícia na začiatku sľúbila, že spoločnosť už nebude musieť zažívať hádky politikov. „No vidíme, že sú,“ hovorí expolitik, ktorý v parlamente nepretržite pôsobil 30 rokov.

Podľa Bugára je dnes politika iná, než ako si ju pamätá on. Ľudia vraj majú už „blbú náladu“.

„Pokazilo sa to, dá sa povedať, hlavne po roku 2020. Lebo ja si pamätám, keď sme zobrali s prvou Dzurindovou vládou vládnutie do svojich rúk, tak aj vtedy bol obrovský deficit. Vtedy sme museli riešiť také veci, čo dnes nikoho ani nenapadne,“ spomína Bugár.

Dôveru ľudí vraj zničila až vláda Igora Matoviča. Bugár kritizuje aj protestné zhromaždenia, ktoré organizovala súčasná opozícia.

„Minimálne pol roka dozadu sme videli, že pomaličky každý týždeň niekde bolo nejaké zhromaždenie. Z toho potom vyplýva aj ten nepokoj vo vnútri ľudí,“ myslí si bývalý politik.

Výčitky má však aj pre súčasnú vládnu moc. „Ja som očakával, že zo začiatku urobia veľké zmeny a potom sa to upokojí a potom už budú vládnuť. Ale vidíme, že každú chvíľku je niečo. Sú rozhádaní,“ hodnotí Bugár.

Premiér mohol upokojiť spoločnosť

Atentát na premiéra Roberta Fica, ktorý sa odohral pred niekoľkými mesiacmi v Handlovej, mala podľa neho sčasti na svedomí aj bývalá vláda, ale aj opozícia.

„Ja som pár mesiacov pred atentátom hovoril, že to napätie rastie a niekde to musí vybuchnúť. Preto vyčítam aj všetkým politikom, ktorí pred rokom 2020, ale hlavne po roku 2020, v jednej osobe boli vyšetrovatelia, sudcovia aj prokurátori,“ tvrdí Bugár. Atentátnikovi potom vraj mohlo stačiť, že si niekde na námestí vypočul, že Fico je mafián.

„Možnože ten atentátnik si myslel, že keď odstráni to, podľa, povedzme, niektorých médií, ale hlavne podľa niektorých opozičných politikov, najväčšie zlo, tak sa všetko vyrieši,“ myslí si bývalý poslanec.

Kritiku má však aj na premiéra. „Mal jednu obrovskú príležitosť. Po atentáte, keď prvýkrát vystúpil, mohol povedať, pozrite sa, všetci máme určitú zodpovednosť za to, čo sa stalo, jeden väčšiu, druhý menšiu. Ale skúsme urobiť hrubú čiaru a povedať, že teraz už budeme komunikovať inak,“ myslí si Bugár.

Mali sa poradiť

Dlhoročný poslanec sa vyjadril aj ku konsolidačným opatreniam a tvorbe rozpočtu. Vláde vyčíta, že vopred nediskutovali so všetkými relevantnými odbormi a zväzmi.

„Mali s nimi rokovať a skúsiť sa dohodnúť. Je to veľmi, veľmi náročný proces, ale dá sa to zvládnuť. Neurobilo sa to a potom vidíme, že tá konsolidácia bude veľmi náročná, hlavne pre občanov,“ hovorí. Bugár kritizuje aj spôsob, akým bola konsolidácia odkomunikovaná, alebo napríklad, že v rezorte obrany sa stále robia veľké nákupy, aj napriek úmyslom šetriť.

Krok transformovať RTVS na STVR podľa svojich slov chápe. „Pozrite sa, však dokonca za Radičovej vlády sme zlúčili rozhlas a televíziu...Každá vláda sa nejakým spôsobom snaží získať minimálne väčšiu priazeň verejnoprávnej televízie,“ myslí si Bugár.

O novele Trestného zákona však tvrdí, že bola očividne „narýchlo ušitá“. Dlhoročný politik súhlasí s tvrdením, že vláda sa niekedy správa, ako keby môže všetko, avšak, na vine podľa neho nie je sám Robert Fico.

„Tento proces, bohužiaľ, začal oveľa skôr. Už keď sme boli napríklad so Smerom vo vláde od roku 2016 do roku 2020, už vtedy, nech sme urobili čokoľvek, bolo to len preto, že ‘lebo Fico’. Vytvoril sa taký obraz, že my sme tí zlí, pretože sme s Ficom,“ hovorí bývalý podpredseda parlamentu.

Bugár hovorí, že po roku 2020 vlády tento prístup ešte zintenzívnili, čím sa podľa neho prejavila zmena aj u samotného Fica.

Tvrdí, že Fico si uvedomil, že nech urobí čokoľvek, vždy bude čeliť kritike. Preto sa už vraj menej sústredí na to, či sú niektoré výhrady oprávnené, a skôr sa rozhoduje podľa toho, čo on a jeho vláda považujú za správne.

Bugár okomentoval aj dianie v Dankovej SNS. Tvrdí, že poslanci okolo Rudolfa Huliaka majú pocit, že majú silu, keďže strane priniesli potrebné hlasy na pretlačenie sa do parlamentu.

„Otázne je, či to napätie vo vnútri nevyvolá to, že niektorí poslanci budú hlasovať inak. Zatiaľ to tak nevyzerá, ako sme to videli pri niektorých zákonoch,“ dodal. V prípade Huliaka a jeho urážky Lucie Plavákovej podľa neho médiá dostatočne nekritizovali opozičnú poslankyňu.

„Lebo pani Plaváková položila ruku na Ústavu SR, na tú istú ústavu, a sľúbila, že bude slúžiť republike, pričom v článku 15, v prvom bode, je napísané, že život je hodný ochrany už pred narodením. Nemôže teda potom povedať – a to nikto nechce nejako spochybňovať – že plod nemá právo na život,“ myslí si Bugár.

Celý rozhovor s Bélom Bugárom si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok