Pokyn k vypracovaniu správy o atentáte na premiéra SIS nedostala, tvrdí Gašpar. Opozícia mu neverí

dnes 09:48

Riaditeľ Slovenskej informačnej služby Pavol Gašpar v stredu (23. októbra) na mimoriadnom neverejnom rokovaní výboru na kontrolu SIS informoval, že služba žiadny pokyn na vypracovanie správy o atentáte na premiéra nedostala.

Opozičná poslankyňa Mária Kolíková (SaS) vyhlásila, že jej pochybnosti o tom, či si dal údajnú správu vypracovať premiér stále trvajú.

Predsedajúci výboru Peter Šuca (Smer-SD) naopak tvrdí, že Gašpar situáciu vysvetlil.

"V tejto chvíli máme informáciu takú, že existujú spravodajské informácie vo vzťahu k atentátu na Roberta Fica, ktoré slúžia ako podpora pre vyšetrovanie orgánov činných v trestnom konaní," uviedol po rokovaní Šuca.

Pochybenia nepominuli

Kolíková, ktorá zvolanie mimoriadneho zasadnutia výboru iniciovala, si myslí, že skutočnosť, na čom SIS v súvislosti s atentátom pracuje, ukáže až budúcnosť. Zopakovala, že svoje podozrenia má stále.

Gašparovmu vysvetleniu nedôveruje ani poslanec Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ). "Pochybnosti vo mne zbudil minister vnútra a tie pochybnosti vo mne už asi navždy zostanú," uviedol.

Správa nie je, sú len informácie

Riaditeľ SIS Gašpar potvrdil, že výbor zobral na vedomie informácie, ktoré poslancom ponúkol. Dodal, že SIS nedostala pokyn na vypracovanie správy o atentáte, no informácie, ktoré o atentáte má, sprístupňuje prijímateľom zo zákona. V prípade informácií relevantných pre vyšetrovanie ich dáva k dispozícii aj polícii.

František Majerský (KDH) zdôraznil, že spoločnosť potrebuje vedieť, čo presne sa 15. mája v Handlovej stalo. Generálna prokuratúra a polícia by podľa neho mali predstúpiť pred verejnosť a oznámiť, kto je za atentát zodpovedný a ako presne sa stal.

Poslanci Progresívneho Slovenska (PS) považujú za dôležité, aby politici koalície nevzbudzovali v občanoch pochybnosti vyjadreniami o činnosti SIS. "Úlohou opozície je byť podozrievavý, čiže to nie je teraz tak, že my odtiaľto odídeme a budeme tomu veriť. Myslím si, že kontrolný výbor je na to, aby kontroloval," dodal poslanec NR SR Martin Dubéci (PS).

Na výbore podľa neho diskutovali aj o tom, že opoziční poslanci si žiadnu správu nevyžiadali, ako to pred časom vyhlásil premiér Fico.

Šutaj Eštok to tak nemyslel

O objednávke správy SIS hovoril minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD).

Neskôr vysvetlil, že svojimi vyjadreniami mal na mysli iba premiérove vyžiadanie správy o ďalších hrozbách na jeho osobu.

Fico odmietol, že by si akúkoľvek správu vyžiadal a obvinil z toho opozičných poslancov. Opozícia sa obáva zneužitia údajnej správy proti nej.

Pozrite si krátku odpoveď Roberta Fica k SIS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok