SIS dostala od Fica po atentáte jasné zadanie. Na výsluch musel prísť aj Hamran, čaká na obvinenie

dnes 14:36 , Aktualizované: dnes 16:04

Robert Fico zadal Pavlovi Gašparovi jasnú úlohu. SIS musí vypracovať správu o atentáte. Matúš Šutaj Eštok na nej pracuje, chce ju v parlamente do konca roka. Polícia prípad vyšetruje nezávisle od SIS.

Štefan Hamran
Foto: TASR/Jaroslav Novák

K atentátu dostal Šutaj Eštok správu od riaditeľa úradu na ochranu ústavných činiteľov. "Boli tam konštatované skutkové súvislosti. Ten hlavný kritický faktor, ktorý z tej správy vyplýval, bol, že v roku 2023 boli zanedbané školenia pre príslušníkov úradu na ochranu ústavných činiteľov. Neprešli tými školeniami, ktorými prejsť mali, na základe toho bola vyvodená aj personálna zodpovednosť," skonštatoval s tým, že sa zanedbali aj bezpečnostné previerky v roku 2023 aj roky predtým.

Minister vnútra tvrdí, že už vyvodili zodpovednosť voči dvom funkcionárom Úradu pre ochranu ústavných činiteľov. 

Na druhej strane predvolali na políciu bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana, ktorý vypovedal pre podozrenia, ktoré súvisia s atentátom. "Len som tam sedel a krútil hlavou," hovorí Hamran.

Hamran premiéra nemá rád, Šutaj Eštok reaguje

Premiéra nemá rád nie kvôli jeho osobe, ale "z titulu, že ničí krajinu", ktorú má rád. Nikdy by nikomu neprial niečo také. Vyšetrovateľke hovoril, že bol medzi prvými, ktorí atentát verejne odsúdili. Zdalo sa mu tak šialené vypovedať o atentáte, s ktorým nemá nič spoločné, povedal v rozhovore pre SME.

Šutaj Eštok sa vyjadril k jeho výsluchu v utorok na tlačovej konferencii po rokovaní vlády. "Hamran je chránená zver, že nemôže byť vypočúvaný?" pýtal sa.

"V minulosti vykopávali dvere ľuďom za Hamrana, nezvonili. Dnes plače, že bol na výsluchu. Prišlo mu predpokladám predvolanie, žltý lístok, vedel sa dohodnúť na termíne a čase," vyjadril sa minister vnútra.

Prečo ho zavolali vypovedať?

Hamran presne nevedel povedať, kvôli čomu ho zavolali vypovedať. Keď bol na poslednom výsluchu, podozrenie smerovalo k tomu, že on spôsobil streľbu na premiéra. "To sa mi už naozaj rozum zastavil, keď sa ma pýtali, že na základe vyjadrení je zrejmé, že nemáte rád Fica," uviedol.

Zatiaľ nevidel jediný dôkaz a rád si počká na obvinenie.

"Uzavrel som to s tým, že dôkazné bremeno znáša orgán činný v trestnom konaní. Tak teda dokazujte, lebo ja som zatiaľ nevidel jeden jediný dôkaz a toto sa mi zdá byť už fakt absurdné. S tým som aj odišiel," zhodnotil.

Na otázku, či sa niekedy stretol so strelcom Jurajom Cintulom, odpovedal, že nikdy. "Ja ho nepoznám, ani neviem, kto to je," tvrdí. Ak by ho predsa len obvinili, tak by sa rozhodol dokonca vstúpiť aj do politiky.

"Vstúpim do politiky so všetkým, čo k tomu patrí, či už v rámci novej strany nejakých odborníkov z rôznych sektorov, alebo v rámci nejakej existujúcej, predpokladám pravicovej demokratickej politickej strany a budem robiť všetko pre to, aby sme nastavili zrkadlo," dodal Hamran pre SME.

Pozrite si celú tlačovú besedu po rokovaní vlády, kde sa minister vnútra vyjadril k daným okolnostiam.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok