Premiér poprel, že by si od SIS objednal správu o atentáte: Ja som nič nežiadal. Opozícia sa obáva, že ju chce zneužiť

dnes 09:05 , Aktualizované: dnes 15:00

V médiách sa objavili informácie, že SIS dostala pokyn od premiéra Roberta Fica, aby vypracovala správu o atentáte z 15. mája 2024. Poprel ich minister vnútra Matúš Šutaj Eštok a o deň neskôr aj sám predseda vlády a tajná služba.

"Ja som nič nežiadal, je to úplný nezmysel," reagoval Fico na informáciu, že si objednal správu SIS o atentáte.

"Ak si niekto vyžiadal niečo, tak to boli opoziční poslanci na výbore pre kontrolu SIS," doplnil premiér počas tlačovej konferencie v bratislavskej pekárni pri príležitosti dňa chleba.

Minister Šutaj Eštok podľa hovorcu Mateja Neumanna potvrdil, že predseda vlády si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal od SIS správu o bezpečnostných rizikách súvisiacich s možným ďalším pokusom o atentát na jeho osobu, na čo má z titulu svojej funkcie zákonný nárok.

Podľa Neumanna tým nemyslel v žiadnom prípade správu o atentáte zo dňa 15. mája v Handlovej.

SIS: Bol by to konflikt záujmov

Predseda vlády si žiadnu správu o atentáte na jeho osobu v SIS neobjednal, ani o ňu službu nepožiadal. Premiérovi takéto informácie z dôvodu možného konfliktu záujmov nie sú poskytované, pričom výnimku tvoria informácie poskytované v zmysle zákona o SIS. Takto po medializovaných informáciách reagoval riaditeľ služby Pavol Gašpar.

"Slovenská informačná služba v predmetnej veci spolupracuje v úzkej súčinnosti s orgánmi činnými v trestnom konaní," vyhlásil Gašpar a dodal, že SIS nemôže informovať verejnosť o predmete jej spravodajskej činnosti. Informácie sprístupňuje iba príjemcom zo zákona.

Celý text o vypracovaní správy si môžete prečítať nižšie.

Opozícia spochybňuje správu SIS

Opozícia namieta dôveryhodnosť správy Slovenskej informačnej služby o atentáte na premiéra. Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka sa obáva, že si ju objednal predseda vlády a chce ju zneužiť proti opozícii. Kresťanskí demokrati poukazujú na to, že SIS podlieha priamo Ficovi, a neočakávajú, že správa nebude obsahovať fabulácie. Hnutie Slovensko zase hovorí o zneužívaní SIS. Vyplýva to z ich vyjadrení.

"Pokiaľ ide o situáciu so správou, ktorú mala údajne na objednávku premiéra vypracovať SIS, tak to vo mne prehlbuje nedôveru. Vyšetrovať má polícia. Máme vedieť závery od polície a prokuratúry. Tajná služba, pochopiteľne, môže vypracovávať vlastné stanoviská, prípadne vlastnú analýzu, ale mne sa zdá, dúfam, že sa tie obavy rozptýlia, že si premiér od tajnej služby objednal materiál, ktorý potom chce zneužiť proti opozícii," skonštatoval Šimečka. Zároveň poukázal na chaos pri komunikácii o možnom objednávateľovi správy.

Ani KDH neočakáva, že správa bude vyvážená a nebude obsahovať fabulácie či dezinformácie. Argumentovalo tým, že SIS podlieha priamo premiérovi, ktorý je v tejto veci poškodeným. Upozornilo na to, že viesť vyšetrovanie a obstarávať dôkazy relevantné pre samotné trestné konanie a odsúdenie páchateľa môže iba prokuratúra.

Hnutie Slovensko v tejto súvislosti hovorilo o škandále a zneužití SIS. Poukázalo na údajnú objednávku správy premiérom a odmietlo jeho argumentáciu. V stredajšom stanovisku vyzvalo premiéra, aby "zastavil svoje spravodajské hry". Ničí tým podľa neho dôveryhodnosť slovenských bezpečnostných zložiek pred zahraničnými spojencami.

Pozrite si krátku odpoveď Roberta Fica k SIS.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok