Šaško verí, že rozdiel 62 eur v plate zdravotníkov neohrozí jeho snahu rokovať. Na rast miezd lekárom nechce siahať

dnes 14:59 , Aktualizované: dnes 20:55

Minister zdravotníctva Kamil Šaško sa má stretnúť s Lekárskym odborovým združením koncom týždňa. Je pripravený rokovať o riešeniach, ktoré môžu zlepšiť sektor zdravotníctva.

Verí, že sa im spoločne podarí nájsť taký sumár krokov, aby k výpovediam lekárov vôbec nedošlo. Informoval o tom po stredajšom rokovaní vlády (23. októbra).

Šaškov kompromis

"Verím, a tak som to aj navnímal od Lekárskeho odborového združenia, že im ide o systémové riešenia v slovenskom zdravotníctve a v tomto majú vo mne prirodzeného a silného partnera. Preto som na tento post prišiel a som pripravený o týchto opatreniach diskutovať a priniesť veľmi konkrétne riešenia," vyhlásil Šaško.

Zopakoval, že zdravotníkom pri konsolidácii ponúka kompromis. Podotkol, že v prípade ponúkaného rastu platov lekárov vo výške 6,4 percenta ide o rozdiel v priemere 62 eur v čistom oproti ich požiadavkám.

"Som presvedčený a chcem naozaj veriť tomu, že suma 62 eur v čistom mesačne nevytvorí priestor, aby sme nejakým spôsobom vnášali ešte ďalšiu neistotu do rokovaní, ktoré plánujem viesť," povedal Šaško.

Na rast platov nechce siahať

Zároveň odmietol tvrdenia, že chce zdravotníkov ponúknutým kompromisom oklamať.

"Chcem ubezpečiť, že už na najbližšiu vládu s veľkou pravdepodobnosťou predložím konkrétne dve prechodné ustanovenia, ktoré čierne na bielom v zákone formou prechodných ustanovení presne odzrkadlia to, čo som tu teraz povedal - na tempo rastu platov sestier či záchranárov a ďalšieho zdravotného personálu nebude siahnuté," povedal.

Tlačová beseda Lekárskeho odborového združenia z 22. októbra o možnom hromadnom podaní výpovedí:

Verí, že ustanovenia bude možné prijať v skrátenom legislatívnom konaní, "aby to nebolo v rovine nejakého sľubu alebo garancie," dodal minister.

Ponuka vyšších miezd

Šaško v minulých dňoch informoval, že sa s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD) dohodli na navýšení finančných prostriedkov na platy zdravotníkov vo výške viac ako 100 miliónov eur.

Sestrám a záchranárom ponúka rovnaké zvyšovanie miezd ako pred konsolidáciou. Lekárom by sa platy mohli zvýšiť o 6,4 percenta namiesto troch percent.

Spravodlivé navyšovanie platov

Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA) ocenila prísľub ministra zdravotníctva týkajúci sa odmeňovania sestier a pôrodných asistentiek. Potrebné je podľa nej však, aby v tejto súvislosti do konca tohto roka došlo k zmene súčasne platného zákona. Informoval o tom viceprezident komory Lukáš Kober.

"Pokiaľ nedôjde, potom ostane verejný prísľub ministra nesplnený a mzdy sestier nedosiahnu avizovaný 9,6 percentný nárast od 1. januára 2025," upozornil Kober. SK SaPA pritom podľa neho rešpektuje aktivity odborových združení pôsobiacich v zdravotníctve smerujúce k tomu, aby bol zákon zmenený tak, aby jeho znenie zodpovedalo zneniu pred schválením konsolidačného balíka.

So znepokojením vníma rozdielny prístup vlády pri úprave rastu miezd lekárov a iných zdravotníckych profesií.

"SaPA je toho názoru, že základné mzdy by mali rásť u všetkých zdravotníckych povolení v rovnakej miere, nakoľko ďalší únik zdravotníckych pracovníkov do zahraničia by znamenal zníženie kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti," dodal viceprezident.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok