Zreteľný signál kritického stavu zdravotníctva. Lekári sú ochotní opustiť pacientov aj svoje miesta (+reakcie)

dnes 14:18 , Aktualizované: dnes 16:16

Nemocniční lekári na konci októbra podajú hromadné výpovede v dôsledku zlého stavu zdravotníctva. Očakáva sa, že pôjde o 2 462 výpovedí z fakultných a univerzitných nemocníc, ako aj zo súkromných zdravotníckych zariadení.

Podpredseda Výboru NR SR pre zdravotníctvo Oskar Dvořák (PS):

Kto by to bol čakal, že lekári podajú výpovede, keď ich začal minister zdravotníctva od prvého momentu vydierať cez kameru.

Problém vznikol už vtedy, keď sa vláda rozhodla sekať zdroje zdroje v zdravotníctve. V rezorte, ktorý je podvyživený a potrebuje každý cent. Kde chýbajú desiatky tisíc sestier a lekárov.

A nový minister s nimi nerokuje a rozdeľuje ich na rôzne skupiny. Doslova ich ešte vyháňa za hranice.

Mám preto priamu výzvu pre Roberta Fica. Stále si myslíte, že zdravotníctvo nie je premiérskou témou? Hrozí tu kolaps nemocníc, preberte konečne zodpovednosť.

Poslankyňa, členka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS):

Odborári musia prioritne bojovať za to, aby neodchádzali peniaze zo zdravotníctva a aby boli naviazané na konkrétny prínos pre pacientov. 

Vrchní predstavitelia LOZ, hovorím o konkrétnych ľuďoch, sú spoluzodpovední za stav zdravotníctva, pretože tu desiatky rokov blokovali akúkoľvek zmenu k efektivite.

Podporovali neefektívne veci, ako napríklad platový automat lekárov s pravidelným zvyšovaním platov a to bez ohľadu na výkon. Napriek vyšším platom pre lekárov sa predlžovali čakacie lehoty. 

V zdravotníctve musia ostať peniaze, ale odmeňovaní musia byť tí šikovnejší a lepší.

Nemocnice vo Zvolene a v Žiari nad Hronom patriace spoločnosti Agel SK:

V spomínaných nemocniciach v súčasnosti neevidujú podávanie výpovedí v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia, ktoré sa dotýkajú aj platov zdravotníkov.

Potvrdila to Eva Peterová, hovorkyňa spoločnosti.

Pacientov a širokú verejnosť preto ubezpečuje, že personálna situácia v uvedených zdravotníckych zariadeniach nijako neobmedzuje ich plynulý chod.

Všeobecná nemocnica s poliklinikou Veľký Krtíš:

Riaditeľka nemocnice Marcela Dekrétová uviedla, že v tomto zdravotníckom zariadení nedal výpoveď nikto. Ani sestry, ani lekári.

"Toto isté sme zasielali aj na ministerstvo zdravotníctva, odkiaľ sme dostali takúto otázku. Samozrejme, to môže ohroziť chod nemocnice, prípadne by sa museli zlučovať oddelenia," podotkla.

Fakultná nemocnica s poliklinikou Žilina:

Nemocnica neeviduje žiadne výpovede lekárov a sestier v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia dotýkajúce sa platov zdravotníkov.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta

Vedenie Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici zatiaľ neeviduje hromadné výpovede v rámci akejkoľvek zdravotníckej kategórie.

Konštatovala to hovorkyňa nemocnice Ružena Maťašeje v súvislosti s reakciou na konsolidačné opatrenia, ktoré sa majú dotknúť aj platov zdravotníkov.

"Výpovede zdravotníkov v Rooseveltovej nemocnici by ovplyvnili plynulosť poskytovania zdravotnej starostlivosti," zdôraznila Maťašeje.

Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka:

Chaos a hádky vo vládnej koalícii namiesto stability a pokoja. Zlepenec sa rozpadá, Fico sa prizerá a rieši už len svoju osobnú pomstu. Výsledkom je, že pandémiu skúma konšpirátor a minister vnútra naraz, parlament nemá vedenie a nebude mať ani do Vianoc.

Lekári hrozia výpoveďami. Na ľudí sa valí drahota a premiér sa zaujíma len o to, ako na opozíciu hodiť atentát. Páni, ak nemáte záujem riešiť problémy ľudí a riešite len seba, choďte od toho a vyhláste predčasné voľby. My sme pripravení.

Správu aktualizujeme o ďalšie reakcie kompetentných osôb.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok