Lekári sú pripravení podať hromadné výpovede do konca októbra. Premiéra a ministra Šaška vyzvali na diskusiu

dnes 10:34 , Aktualizované: dnes 12:04

Nemocniční lekári sa na konci mesiaca chystajú podať hromadné výpovede, čím chcú upozorniť na kritický stav slovenského zdravotníctva.

Potvrdil to v utorok (22. 10.) predseda Lekárskeho odborového združenia (LOZ) Peter Visolajský na tlačovej konferencii.

Približne 2 200 výpovedí

Odhaduje sa, že ide o približne 2 200 výpovedí z fakultných, univerzitných a súkromných nemocníc.

Visolajský zdôraznil, že bez lekárov nie je možné zabezpečiť riadny chod zdravotnej starostlivosti.

Zároveň trvá na dodržiavaní ôsmich bodov memoranda, ktoré v roku 2022 podpísali lekárski odborári s vládou SR. "Len samotné mzdy problém slovenského zdravotníctva nevyriešia a problém je taký, že treba realizovať osem opatrení, aby sme pomohli nášmu zdravotníctvu. Preto tlačíme na vládu výpoveďami už po tretíkrát," skonštatoval Visolajský.

Zástupcovia odborov zároveň vyzvali premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra zdravotníctva Kamila Šaška (Hlas-SD) na osobné stretnutie, aby diskutovali o aktuálnej situácii a možnostiach jej zlepšenia.

Celú tlačovú besedu lekárskych odborárov si môžete pozrieť aj tu:

Šaško žiada porozumenie

V pondelok (21. 10.) sa lekárom a lekárkam prihovoril aj minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD).

„Viem, že trváte na podmienkach, ktoré ste si pred dvoma rokmi vyrokovali s predchádzajúcou vládou, ale aj my so súčasnou vládou sa uchádzame o vaše porozumenie,“ povedal.

Ako riešenie predložil ponuku dodatočných 100 miliónov eur, ktoré umožnia rýchlejší rast platov, než by bol možný bez konsolidácie.

Sto miliónov odmietajú

Lekári a sestry ich však nechcú. Trvajú na svojom a žiadajú, aby im platy rástli tak, ako bolo dohodnuté. 

„Opakujem, hovoríme o raste platov, nie o ich zmrazovaní či znižovaní. Nárast o 6,4 % ročne je stále vysoko nadštandardný v porovnaní s inými sektormi. V priemere to znamená zvýšenie platu o 164 eur mesačne, pričom rozdiel oproti požiadavkám odborárov predstavuje 62 eur mesačne v čistom vyjadrení,“ vysvetlil Šaško.

Minister tiež vyzval lekárov, aby zvážili, či je rozdiel 62 eur dostatočným dôvodom na destabilizáciu zdravotníctva: „Pevne verím, že táto suma nie je dôvodom, aby slovenský pacient čelil hrozbe nestability.“

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok