Minister zdravotníctva Šaško vyzval lekárov na kompromis: Pacient si nezaslúži byť obeťou sporov

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas-SD) v pondelok (21. 10.) zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom sa prihovoril lekárkam a lekárom.

Konsolidáciu označil za "nevyhnutnú". "Vláda musela pristúpiť k ozdravným opatreniam, ktoré zasiahli každý sektor, vrátane zdravotníctva. Uisťujem vás však, že si nesmierne vážim vašu prácu,“ uviedol Šaško.

Požiadavkám rozumie

Minister zdôraznil, že pozná požiadavky lekárov na zvyšovanie platov, keďže sám pochádza z lekárskej rodiny a rozumie ich potrebám.

„Viem, že trváte na podmienkach, ktoré ste si pred dvoma rokmi vyrokovali s predchádzajúcou vládou, ale aj my so súčasnou vládou sa uchádzame o vaše porozumenie,“ povedal.

Ako riešenie predložil ponuku dodatočných 100 miliónov eur, ktoré umožnia rýchlejší rast platov, než by bol možný bez konsolidácie.

„Opakujem, hovoríme o raste platov, nie o ich zmrazovaní či znižovaní. Nárast o 6,4 % ročne je stále vysoko nadštandardný v porovnaní s inými sektormi. V priemere to znamená zvýšenie platu o 164 eur mesačne, pričom rozdiel oproti požiadavkám odborárov predstavuje 62 eur mesačne v čistom vyjadrení,“ vysvetlil Šaško.

Minister tiež vyzval lekárov, aby zvážili, či je rozdiel 62 eur dostatočným dôvodom na destabilizáciu zdravotníctva: „Pevne verím, že táto suma nie je dôvodom, aby slovenský pacient čelil hrozbe nestability.“

Ide o prechodné obdobie

Okrem toho zdôraznil, že po dvoch rokoch sa rast platov vráti na úroveň spred konsolidácie a bude zaručený zákonom. „Toto prechodné obdobie je nevyhnutné, no aj v tomto čase budú vaše platy rásť rýchlejšie ako v iných sektoroch.“

Šaško tiež pripomenul, že nárast platov o 6,4 % sa bude týkať všetkých lekárov v ústavnej zdravotnej starostlivosti a v prípade ambulantných lekárov bude podiel zo 100 miliónov eur špecifikovaný v programovej vyhláške. „Garantujem vám, že tam bude,“ dodal.

Minister apeloval na lekárov, aby prijali tento kompromis a zvážili aj situáciu slovenských pacientov, ktorí si nezaslúžia byť obeťami sporov: „Prosím, myslite nielen na svoje požiadavky, ale aj na pacientov. Ako minister zdravotníctva budem vždy stáť za vami a čoskoro predstavím systémové kroky, ktorými nasmerujeme zdravotníctvo na správnu cestu,“ uzavrel Šaško.

Celé vyjadrenie Kamila Šaška si môžete pozrieť aj tu:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok