Minimálna mzda sa zvýši až v roku 2026. Poslanci hlasovali za úpravu jej vyplácania

dnes 09:17 , Aktualizované: dnes 12:15

Poslanci rokujú druhý deň aktuálnej 22. schôdze Národnej rady. Minimálna mzda sa od roku 2026 zvýši na 60 percent priemernej mzdy, nastanú aj iné legislatívne zmeny.

Zvýšenie minimálnej mzdy

Minimálna mzda na Slovensku sa od roku 2026 zvýši na najmenej 60 % priemernej nominálnej mesačnej mzdy v národnom hospodárstve.

Vyplýva to z novely zákona o minimálnej mzde, ktorú poslanci schválili. Doteraz sa počítala ako 57 % z priemernej mzdy, pokiaľ sa sociálni partneri nedohodli inak.

"Navrhuje sa upraviť výšku percentuálneho podielu, ktorý je rozhodujúci pri ustanovení minimálnej mzdy na príslušný kalendárny rok, ak sa sociálni partneri nedohodnú na inej sume minimálnej mzdy, na 60 %. Navrhovaná zmena vyplýva z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2023 až 2027," uviedlo ministerstvo práce.

Oddialenie vytvorenia elektronického insolvenčného registra

Vytvorenie elektronického insolvenčného registra sa posunie z pôvodného dátumu 1. januára 2025 na začiatok októbra budúceho roka.

Vyplýva to z novely zákona o premenách obchodných spoločností a družstiev.

K verejnému obstarávaniu v súvislosti s vytvorením informačného systému na prevádzkovanie insolvenčného registra došlo podľa ministerstva spravodlivosti s omeškaním.

Vzhľadom na tento problém navrhol rezort oddialiť jeho vytvorenie.

Minimálna mzda porastie rýchlejšie. Na tlačovej besede o tom informoval minister práce Erik Tomáš:

Úprava podmienok používania auta na pracovných cestách

Podmienky na používanie motorového vozidla, ktoré zamestnanec využíva počas pracovnej cesty, sa upravia.

Týka sa to najmä preukázania a úhrady výdavkov za spotrebované pohonné látky či nabíjania elektrovozidiel a plug-in hybridných vozidiel.

"Z dôvodu opakujúcich sa požiadaviek z praxe a s cieľom spresnenia práv zamestnanca a povinností zamestnávateľa sa navrhuje spresniť právnu úpravu používania cestného motorového vozidla zamestnanca na pracovnej ceste, pokiaľ ide o preukázanie a úhradu výdavkov, ktoré sa týkajú pohonných látok, a zaviesť tam, kde je to potrebné, osobitné pravidlá pre elektrovozidlá a plug-in hybridné vozidlá," uviedlo v dôvodovej správe ministerstvo práce.

Úprava výmeny informácií medzi vyšetrovacími orgánmi EÚ

Úrad medzinárodnej policajnej spolupráce Prezídia Policajného zboru sa stane jednotným kontaktným miestom na výmenu informácií medzi orgánmi presadzovania práva členských štátov Európskej únie (EÚ) na Slovensku.

Na základe analýzy hrozieb bude postupovať informácie príslušným bezpečnostným orgánom, iným členským štátom a Europolu.

Zlepšenie rodovej vyváženosti riadiacich pracovníkov kótovaných spoločností

Rodová vyváženosť medzi riadiacimi pracovníkmi kótovaných spoločností sa zlepší.

Cieľom európskej smernice, ktorá bude implementovaná do vnútroštátnej legislatívy, je zlepšiť postavenie menej zastúpeného pohlavia vo vrcholových orgánoch spoločností pôsobiacich na regulovanom trhu v EÚ.

Vyplýva to zo zákona o niektorých opatreniach súvisiacich s riadením kótovanej spoločnosti.

Podpora turizmu vďaka novému príspevku na rozvoj cestovného ruchu

Medzi nástroje podpory turizmu na Slovensku sa od budúceho roka zaradí nový príspevok na rozvoj cestovného ruchu. Zároveň sa zruší doterajšie poskytovanie investičnej pomoci pre túto oblasť.

Vyplýva to z novely zákona o podpore cestovného ruchu.

"Cieľom aplikácie nového nástroja rozvoja a podpory cestovného ruchu je predovšetkým podporovať inteligentné riadenie rozvoja cestovného ruchu založené na aktívnom zbere a vyhodnocovaní dát o pohybe a návšteve návštevníkov v území spravovanom organizáciami cestovného ruchu, čo umožní efektívnejšie nastavenie tvorby produktov a ich propagáciu na domácom trhu a zahraničných trhoch," priblížilo v dôvodovej správe ministerstvo cestovného ruchu.

Úprava podporných opatrení pre vojakov

Podmienky práce vojakov by sa mali upraviť. Vyplýva to z vládnej novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov, ktorú poslanci posunuli do druhého čítania.

Návrh podľa rezortu obrany, ktoré za úpravou stojí, prispeje k stabilizácii vojenského personálu a zatraktívneniu štátnej služby.

Úprava príspevku cirkvám podľa rastu minimálnej mzdy

Výška príspevku štátu cirkvám by sa mala upravovať mierou rastu minimálnej mzdy. Zmenu prináša návrh novely zákona o finančnej podpore cirkví a náboženských spoločností z dielne ministerstva kultúry, ktorý posunuli poslanci do druhého čítania.

Cieľom úpravy je podľa rezortu zvýšiť solidaritu s menšími cirkvami a zabezpečiť pri financovaní lepšiu predvídateľnosť a transparentnosť.

"Výška príspevku štátu cirkvám je v súčasnosti upravovaná podľa miery inflácie v hospodárstve SR a miery valorizácie platov zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme," pripomenul rezort. 

Úprava podmienok na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce

Medzi podmienky na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce by sa mala vrátiť najmenej päťročná prax.

Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o inšpekcii práce, nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorý Národná rada posunula do druhého čítania.

"Zámerom návrhu zákona je znovuzavedenie podmienky päťročnej odbornej praxe inšpektora práce na výkon funkcie riaditeľa inšpektorátu práce, pričom cieľom tejto zmeny je práve zdôraznenie atribútu odbornosti týchto vedúcich zamestnancov inšpektorátov práce," uviedlo ministerstvo práce v predkladacej správe.

Zlepšenie dôveryhodných služieb a elektronických identifikácií

Celková úroveň poskytovania dôveryhodných služieb by sa mala zvýšiť na národnej úrovni a taktiež v rámci európskeho spoločenstva.

Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý Národná rada posunula do druhého čítania.

Jedným z najdôležitejších doplnení sú ustanovenia o európskej peňaženke digitálnej identity, ktorá predstavuje harmonizovaný prostriedok elektronickej identifikácie pre fyzické a právnické osoby v celej Európskej únii (EÚ).

Povinnosť deklarovať hotovosť pri jej preprave cez hranice

Do legislatívy by sa mala zaviesť povinnosť deklarovať peňažné prostriedky v hotovosti pri ich preprave cez vnútornú hranicu Európskej únie.

Neuposlúchnutie výzvy ozbrojeného príslušníka finančnej správy na oznámenie prepravy hotovosti v sume presahujúcej 10-tisíc eur alebo uvedenie nesprávneho údaju o sume by sa mohlo posudzovať ako priestupok.

Vyplýva to z navrhovaných úprav zákonov, ktoré sú súčasťou novely zákona o ochrane pred legalizáciou príjmov z trestnej činnosti a o ochrane pred financovaním terorizmu. Materiál posunula Národná rada do druhého čítania.

Využívanie digitálneho občianskeho aj vodičského preukazu

Od roku 2025 by mohli mať Slováci možnosť využiť aj elektronické verzie dvoch základných a najviac používaných dokladov - občianskeho preukazu a vodičského preukazu. Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorým sa mení aj zákon o občianskych preukazoch. Návrh legislatívy posunuli poslanci do druhého čítania.

"V tejto súvislosti sa zmenami v zákonoch vytvárajú základné legislatívne predpoklady na vytváranie digitálnych verzií v mobilných zariadeniach, ako aj na ich overovanie kontrolnými orgánmi," vysvetlil dôvody legislatívnej úpravy rezort vnútra.

Nové pravidlá pre vydanie náhradného cestovného dokladu EÚ

Vydávanie náhradného cestovného dokladu Európskej únie (EÚ) by sa malo riadiť novými pravidlami. Zavádzajú sa v nadväznosti na smernicu Rady EÚ.

Tento doklad vydávajú zastupiteľské úrady SR v zahraničí občanom iného členského štátu EÚ, ktorý nemá na danom území tretieho štátu diplomatické alebo konzulárne zastúpenie.

Vyplýva to z novely zákona o cestovných dokladoch z dielne ministerstva vnútra, ktorú posunuli poslanci do druhého čítania.

Zjednodušenie podmienok pri evidencii motorových vozidiel

Podmienky pri evidencii motorových vozidiel podnikateľov i verejnosti by sa mali zjednodušiť. Rezort vnútra navrhuje zaviesť jednorazové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C a M. Tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno C by zároveň mali po novom vydávať len okresné úrady.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o cestnej premávke, ktorý poslanci posunuli do druhého čítania.

"V súčasnosti dopravné inšpektoráty zapožičiavajú predajcom nových vozidiel plechové tabuľky so zvláštnym evidenčným číslom obsahujúcim písmeno M, ktorí ich následne zapožičiavajú vlastníkom novozakúpených vozidiel. Skúsenosti z praktickej aplikácie poukazujú na to, že je v mnohých prípadoch problematické zo strany zákazníkov tieto tabuľky vrátiť späť predajcovi," zdôvodnil rezort vnútra.

Nový zákon o kritickej infraštruktúre

Nový zákon o kritickej infraštruktúre má priniesť zvýšenie odolnosti kritických subjektov, ako aj kroky, ako reagovať na vyvíjajúce sa bezpečnostné výzvy. Zámerom je tiež prispôsobovanie sa novým hrozbám.

Návrh legislatívy z dielne ministerstva vnútra posunuli poslanci do druhého čítania.

Nový zákon má nahradiť pôvodné znenie legislatívy, ktorá sa zaoberá len problematikou identifikácie kritickej infraštruktúry z hľadiska hospodárskych záujmov SR.   

Pozrite si prvý vstup redaktora Martina Chlebovca, ktorý mapuje aktuálne dianie v parlamente.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok