Vláda klepne firmám po prstoch, moc vkladá do rúk inšpektorom. Chce zatočiť s fiktívnymi živnostníkmi (+graf)

Fenomén takzvaných fiktívnych živnostníkov na Slovensku rastie. Štátu ročne prinášajú vysoké náklady, vláda chce voči nelegálnej činnosti zakročiť. Kontroly inšpektorov práce budú častejšie.

inšpektorát práce
Foto: TASR/František Iván

Vláda sa chce v blízkom čase zamerať na identifikáciu problematických sektorov, v ktorých sa vyskytujú fiktívni živnostníci, a následnú kontrolu jednotlivých firiem.

V prípade, ak sa potvrdí zamestnávanie fiktívnych živnostníkov, hrozia firmám sankcie v podobe dorubenia preddavkov na daniach, odvodov a vysokých pokút v desiatkach tisícoch eur.

Na vysoké množstvo fiktívnych živnostníkov upozornila májová analýza Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP), ktorý spadá pod ministerstvo financií. Informovala o tom poradenská spoločnosť Grant Thornton a právnická kancelária Taylor Wessing.

Zo živnostníka zamestnanec

"Firmy, ktoré majú časť ľudí zamestnaných na živnosť, by mali zvážiť ich reklasifikáciu na zamestnancov. Je totiž zrejmé, že finančná správa sa v blízkom čase bude pri kontrolách zameriavať na firmy s nepomerom osobných nákladov a nákladov na služby v porovnaní s priemerom daného sektora," odporučila odborníčka Grant Thornton Silvia Hallová.

Finančná správa sa podľa nej bude zameriavať najskôr na IT sektor, v ktorom sa v súčasnosti vyskytuje najviac fiktívnych živnostníkov.

živnostníci Foto: Reprofoto/ta3

Ukracujú štát na daniach

Zamestnávanie fiktívnych živnostníkov je dlhodobo zásadným problémom pre štát najmä z dôvodu výpadku na príjmoch z daní a odvodov.

Okrem sankcií zo strany finančnej správy by mohla v prípade pozitívneho zistenia hroziť spoločnostiam aj pokuta od inšpektorátu práce za nelegálne zamestnávanie.

"Firmám s nálepkou nelegálneho zamestnávateľa pritom hrozia nielen bezprostredné finančné postihy, ale aj následné škody pre automaticky uložený zákaz účasti na verejnom obstarávaní po dobu troch rokov, vylúčenie zo štátnej pomoci či z akejkoľvek inej finančnej podpory, či už z rozpočtu štátu alebo európskych zdrojov," priblížila právnička Taylor Wessing Andrea Čupeľová.

Fiktívny živnostník – podnikateľ alebo zamestnanec?

Fiktívni živnostníci vykonávajú ekonomickú činnosť pre zamestnávateľa, pri ktorej formálne vystupujú ako samostatne zárobkovo činné osoby (ďalej SZČO), avšak ich činnosť má znaky závislej práce.

V skutočnosti sa neodlišujú od bežných zamestnancov. Na rozdiel od podnikateľov však nepracujú vo vlastnom mene a na vlastnú zodpovednosť, ale sú de facto včlenení do organizácie.

Zdroj: Ministerstvo financií SR

Zásah inšpektorov

Jedným z riešení, ako si posvietiť na fiktívnych živnostníkov, je zosilniť kontroly z inšpektorátu práce.

Bližšie sa na túto tému pozrel aj ekonomický redaktor ta3 Marek Mašura v Štúdiu ta3, kde diskutoval s Adamom Marekom, analytikom Útvaru hodnoty za peniaze pri ministerstve financií. 

"Inšpektorát sa doteraz ako keby zameriaval dominantne na nelegálnu prácu – či majú ľudia vôbec akúsi pracovnú zmluvu, a či nepracujú na čierno. Jeho zameranie sa bude čiastočne meniť," naznačuje Marek.

Ako v rozhovore poznamenal, problém s fiktívnymi živnostníkmi v krajine rastie. Kontrol by malo preto pribúdať, a to by malo znížiť motiváciu firiem týmto spôsobom ľudí zamestnávať.

Celý rozhovor s analytikom si môžete pozrieť nižšie ↓:

Analýza plná nedostatkov

Vládne opatrenie naráža na kritiku analytikov.

Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS) vidí v analýze viaceré nedostatky. Týmito opatreniami si štát podľa nich chce zvýšiť daňovo-odvodové príjmy penalizovaním živnostníkov.

"Bohužiaľ, predložená analýza nás v diskusii o daňovo-odvodovom zaťažení živnostníkov nikam neposunula. Obsahuje množstvo domnienok, nepodložených predpokladov a nezodpovedaných otázok. Jej najväčším nedostatkom však je, že od začiatku sa na živnostníkov pozerá ako na problém. Nesnaží sa identifikovať a popísať prínosy, ktoré z dobrovoľnej spolupráce trhových subjektov na základe živnostenského zákona vyplývajú," uviedol v najnovšej publikácii INESS analytik Martin Vlachynský.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok