Živnostníci nemajú na platenie vysokých odvodov. Mnohí sa spoliehajú na štátnu pomoc, tvrdí analytik

Sociálna poisťovňa eviduje približne 208-tisíc živnostníkov. Len 90 z nich si platí maximálnu výšku odvodov. Väčšina zostáva pri zemi a platí minimum. A to aj napriek tomu, že sú si vedomí nižších PN, či neskôr nízkeho dôchodku. Analytik tvrdí, že na to jednoducho nemajú, aj keď o nepriaznivých dôsledkoch v dôchodku vedia.

Už len do štvrtka 8. augusta je čas na zaplatenie prípadných nových súm odvodov do Sociálnej poisťovne. Každý z poistencov dnes už vie, či bude platiť viac alebo mu zostáva rovnaká suma ako posledný polrok.

Platia najnižšiu sumu

"Výška sa mohla zvýšiť, znížiť, mohla zostať rovnaká, alebo zanikla," tvrdí hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Väčšina živnostníkov, 133-tisíc si platí najnižšiu výšku odvodov, čo je aktuálne 216 eur a 13 centov. A je veľmi pravdepodobné, že ich ešte pribudne, keďže mnohí si podanie daňového priznania odložili. Len veľmi malé percento odvedie 3 025 eur, teda najvyššiu sumu.


Živnostníci nemajú na to peniaze

Podľa analytika, ide najmä o veľkých podnikateľov z 90. rokov. Bežný živnostník, kam patria aj tí nedobrovoľní, na viac ako minimálne odvody, jednoducho nemajú peniaze.

"Môžu to byť murári, obuvníci. A tí zarobia bežnú plácu a z tej musia vyžiť," uviedol analytik Ekonomického ústavu SAV Viliam Páleník.

Bude ich pribúdať

Živnostníkom je celkom iste jasné, že minimálne odvody im žiadny vysoký dôchodok, či PN negarantujú. Napriek tomu zrejme ich bude pribúdať.


Mnohí sa spoliehajú na pomoc štátu

"V Rakúsku majú ešte nižšie odvody, ale podnikatelia si tam platia viac, lebo vedia, že by mali nízky dôchodok," tvrdí Páleník.

Na Slovensku sa skôr šetrí, tak povediac, do pančuchy, na vlastné dôchodkové účty. Analytik sa však domnieva, že mnohí sa spoliehajú aj na prípadnú pomoc štátu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok