Z peňaženky sa vytratia osobné doklady. Na overenie totožnosti bude stačiť telefón

7.6.2024 11:04

Legitimácia pomocou aplikácie v telefóne? Európska únia prináša novinku, takzvanú Digitálnu peňaženku, ktorá uľahčuje elektronickú komunikáciu. Po novom už nebude potrebné mať pri sebe fyzicky občiansky či vodičský preukaz.

Mobil
Foto: Profimedia

Doklady v mobile 

„Digitálne peňaženky používame takmer všetci už dnes, poznáme ich v mobiloch ako tie aplikácie, v ktorých máme uložené platobné, vernostné karty, prípadne cestovné lístky,“ otvára tému expert na elektronický podpis Richard Margala. 

Európska peňaženka digitálnej identity funguje podľa Margalu na podobnom princípe. Okrem iného prináša podstatne viac funkcií. 

Tá primárna sa vzťahuje na možnosť uloženia osobných dokladov, prípadne potvrdení, či informácií zdravotného charakteru. Povinnou súčasťou bude aj elektronický podpis. 

Základný balík zadarmo

Digitálna peňaženka umožní bezpečne nahrať a uložiť občiansky, vodičský preukaz, teoreticky aj cestovný pas. Poplatky by sa na túto možnosť sťahovať nemali. 

„Legislatívne je uvedené, že peňaženka má byť pre občanov zadarmo. Rovnako tak elektronický podpis na nekomerčné účely. S pribúdajúcimi doplnkovými službami už pravdepodobne pribudnú aj poplatky,“ odhaduje expert. 

Prístupná zrejme o dva roky

Aplikácia bude postupne realitou vo všetkých členských krajinách Európskej únie. Umožňuje to nový regulačný rámec EÚ, ktorý po desiatich rokoch prechádza revíziou. 

S implementáciou európskeho nariadenia môžu súvisieť aj isté problémy.

Členské krajiny majú dva roky na zavedenie aplikácie do praxe. Na Slovensku začne ubiehať toto obdobie až od novembra. Slováci budú môcť aplikáciu využívať teoreticky naplno až v roku 2026. 

Viac informácií sa dozviete v rozhovore s expertom na elektronický podpis Richardom Margalom.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok