Ukrajinskí vojaci sú na pokraji síl. Kyjev bojuje proti dezertérom, vojakov prenasledujú dôstojníci aj v baroch

V dôsledku ťažkých bojov a strát na Ukrajine čelí armáda rastúcemu počtu dezercií. Mnohí vojaci slúžia takmer nepretržite od začiatku konfliktu. Zatiaľ čo niektorí obyvatelia považujú zbehov za zradcov, iní majú pre ich správanie pochopenie.

Ukrajine, vojaci
Foto: TASR/AP

Nevidia inú možnosť

Dvadsaťštyriročný Serhij Hniezdilov sa potešil, keď mu v septembri po mesiacoch bojov v okolí Bachmutu v Donbase dovolili vziať si týždeň voľna, aby mohol navštíviť lekára kvôli zdravotným problémom. Ale namiesto toho, aby išiel do nemocnice v Pavlohrade, kam mal podľa dovolenky ísť, pokračoval do Kyjeva, kde vystúpil z vlaku ako dezertér.

Hnezdilov vstúpil do armády v roku 2019 a odvtedy slúžil nepretržite. Pred dezerciou patril k prieskumnej jednotke v 56. brigáde a teraz mu za dezerciu hrozí až 12 rokov za mrežami. "Vo väzení aspoň viete, kedy môžete odísť," opísal pre Times.

Nasadenie, ktoré nikdy neskončí

Ukrajinská prokuratúra od januára do septembra tohto roku otvorila už 51 000 trestných konaní za dezerciu a opustenie vojenských útvarov. Vlani riešila 24 000 prípadov a rok predtým 9-tisíc. V prípadoch, keď ide o prvú dezerciu, súdy mužov zvyčajne oslobodia v snahe povzbudiť ich k návratu k jednotkám, píše iDnes.cz.

Ukrajinci, ktorí sa po ruskej invázii vo februári 2022 dobrovoľne prihlásili do armády, sú teraz na pokraji síl. Mnohí z nich považujú dezerciu za jediný spôsob, ako sa dostať von. Ďalšími možnosťami sú vážne zranenia alebo smrť.

Hnezdilov vníma svoju dezerciu ako protest proti mobilizačnému zákonu, ktorý neurčuje žiadnu pevnú dobu služby na fronte. Keď človek vstúpi do armády, zostáva v nej na neurčito, kým trvá vojnový stav. "Medzitým je v krajine ďalších päť miliónov mužov, ktorí sú spôsobilí na odvod, ale neslúžia," opisuje Chnezdilov.

Od začiatku invázie sa tisíce Ukrajincov pokúsili prekročiť rieku Tisa na hranici s Rumunskom a ďalší utekajú po cestách v horách. Pašeráci zarábajú na ich zúfalstve a požadujú od nich peniaze.

Razie v reštauráciách, kluboch a baroch

Podľa Euronews ukrajinskí vojenskí predstavitelia uskutočňujú nezvyčajnú sériu razií v reštauráciách, kluboch a baroch v Kyjeve, pričom kontrolovali doklady mužov. Tých, ktorí neboli oslobodení od vojenskej služby, odviedli priamo do svojich kancelárií.

"Nechajte ma na pokoji," počuť na videozázname z razie jedného z mužov, ako ho traja dôstojníci ťahajú z koncertu rockovej skupiny.

Podľa mobilizačného zákona schváleného v apríli majú muži vo veku od 25 do 60 rokov nárok na odvod, ale od 18 rokov nesmú opustiť krajinu. Súčasťou zákona mala byť aj časť obmedzujúca dĺžku služby na bojisku na tri roky.

Ministerstvo obrany ju však nakoniec nezaradilo s tým, že by to viedlo k zníženiu bojových schopností vojakov.

Dôstojníci prosia mužov, aby sa vrátili

Portál Kyjev Independent v júli informoval, že za posledné dva mesiace sa počet dobrovoľných náborov zvýšil 3,5-krát v porovnaní s obdobím od konca roka 2022 do jari 2024.

Velitelia však tvrdia, že dezercie ovplyvňujú aj regrútov. "Keď prichádzajú noví chlapci, vidia, aké je to ťažké. Vidia veľa nepriateľských dronov, delostrelectva a mínometov," povedal pre CNN veliteľ formácie, ktorá bojuje pri Pokrovsku.

Mnohí dôstojníci dezercie a neospravedlnené absencie nehlásia a dúfajú, že sa im podarí presvedčiť mužov, aby sa vrátili dobrovoľne bez toho, aby im hrozil trest.

Kedy si vojaci oddýchnu?

Podľa Hnezdilova by ukrajinská armáda bola silnejšia, keby sa vojaci striedali pri výmene novomobilizovaných, aby si mohli oddýchnuť. Poukazuje na to, že pravidlá NATO stanovujú striedanie každých šesť mesiacov.

Jeho prípad spôsobil v krajine rozkol. Zatiaľ čo niektorí jeho krok podporujú, iní tvrdia, že je zradca. "Jeho konanie je nemorálne voči tým, ktorí položili svoje životy za našu krajinu, a nespravodlivé voči kamarátom, ktorí zostali na fronte," povedal právnik a vojak Masi Najem.

"Bojovať za našu slobodu je dôležité, ale vadí mi, že niektorí obetovali toľko a iní zostali doma," opísala Antonina Danilevičová, ktorej manžel sa v dňoch po invázii prihlásil ako dobrovoľník a stále slúži na fronte.

Moskva tiež zápasí s rastúcim počtom dezercií. Hoci úrady nezverejňujú žiadne údaje, organizácie, ktoré pomáhajú vojakom utiecť z bojiska, tvrdia, že ide o tisíce prípadov ročne.

Pozrite si archívnu reportáž zo 17. októbra 2024 o tom, ako Zelenskyj rokoval a Rusi útočili.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok