VIDEO: Severokórejskí vojaci dostali od Rusov uniformy a vybavenie. Očakáva sa ich zapojenie do konfliktu na Ukrajine

Internetom sa šíri video, kde si severokórejskí vojaci preberajú uniformy a vybavenia na cvičisku Sergejevka, čo zrejme potvrdzuje správy juhokórejskej Národnej spravodajskej služby, že 1 500 vojakov bolo prevezených na vojenský výcvik, aby boli nasadení na Ukrajine.

KĽDR
Foto: X/nexta_tv

Vojaci sa majú aklimatizovať a prejsť výcvikom na miestnych vojenských základniach. Pravdepodobne budú nasadení do bojov na Ukrajine, informovala minulý týždeň juhokórejská tajná služba.

Vo videu, ktoré zdieľalo Ukrajinské centrum pre strategickú komunikáciu a informačnú bezpečnosť, je vidieť rad vojakov, ktorí čakajú na uniformy. Predpokladá sa, že vojaci hovoria po kórejsky, hoci nekvalitný zvuk zabránil tomu, aby ich diskusii bolo úplne rozumieť.

Po príchode do Ruska boli severokórejskí regrúti požiadaní, aby vyplnili dotazník, v ktorom uviedli svoje veľkosti čiapok, pokrývok hlavy, uniforiem a topánok. V kópii dotazníka, ktorú získala CNN, je horná časť formulára napísaná v ruštine, zatiaľ čo rôzne možnosti veľkosti sú napísané v kórejčine.

Dotazník, CNN, Rusko Foto: CNN Dotazník, ktorý museli vyplniť severokórejskí vojaci (preklad)

Cvičisko Sergejevka plná Kórejcov

V ďalšom videu, ktoré lokalizovala CNN, ukazuje vojakov prichádzajúcich na cvičisko Sergejevka v blízkosti ruských hraníc s Čínou. Na videu je v pozadí počuť Rusa, ktorý hovorí: "Nemôžeme ich natáčať," a potom dodáva: "Sú ich tu milióny. Tu sú nové posily. Toto je len začiatok. Je ich viac."

Zdá sa, že tento dôkaz potvrdzuje dlhodobé obavy Kyjeva, že Severná Kórea sa pripravuje na priamu úlohu vo vojne Ruska na Ukrajine.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj opakovane "bil na poplach" v súvislosti s prehlbujúcim sa spojenectvom Ruska a KĽDR a tento týždeň na samite NATO povedal, že "tisíce" severokórejských vojakov sú na ceste do Ruska.

"Zo spravodajských informácií, ktoré mám... pripravujú 10 000 vojakov, rôznych vojakov, pozemných síl, technického personálu," povedal Zelenskyj novinárom.

Soul si predvolal ruského veľvyslanca

Nasadenie severokórejských jednotiek po boku ruskej armády na Ukrajine by znamenalo výraznú eskaláciu konfliktu spôsobeného ruskou agresiou. Uviedol to v pondelok (21. 10.) generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte, ktorý o tejto záležitosti rokoval s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom.

Soul si v pondelok predvolal ruského veľvyslanca Georgija Zinovieva a Moskva uviedla, že jej spolupráca s KĽDR nie je proti záujmom Južnej Kórey. Čína vyzvala na zníženie napätia, uvádza agentúra Reuters.

Moskva nasadenie vojakov popiera

Prvý námestník ministra zahraničných vecí Kim Hong-kchjun podľa tlačovej správy svojho rezortu vyjadril pri stretnutí so Zinovievom "vážne znepokojenie v súvislosti s nedávnym vyslaním severokórejských jednotiek do Ruska a dôrazne vyzval na okamžité siahnutie severokórejských síl a ukončenie súvisiacej spolupráce."

Moskva už niekoľko dní popiera správy z Južnej Kórey a Ukrajiny, ktoré sa tiež opierajú o satelitné snímky, o údajnom nasadení až 12 000 severokórejských vojakov v Rusku. Predstavitelia NATO ani USA však nepotvrdili, že Severná Kórea posiela vojakov na posilnenie Ruska.

Pozrite si archívnu reportáž z 19. októbra 2024 o výmene vojnových zajatcov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok