Špeciálny prápor od Kima pre Putina. Tvária sa ako Rusi, no patria ku KĽDR, varuje ukrajinská armáda

V rámci ruskej armády sa formuje prápor severokórejských vojakov, informuje RBK Ukrajina s odvolaním sa na armádne zdroje. Spojené štáty už dávnejšie vyjadrili obavy z možnosti, že severokórejskí vojaci budú bojovať po boku Rusov.

Severná kórea, vojaci, Kim
Foto: x/visegrad24

V rámci 11. samostatnej gardovej údernej brigády sa vytvára "špeciálny burjatský prápor", ktorý nebude pozostávať z obyvateľov Burjatskej autonómnej republiky, ktorá je súčasťou Ruskej federácie, ale až z 3 000 vojakov zo Severnej Kórey.

V súčasnosti sú údajne zásobovaní ručnými zbraňami a muníciou. Píše o tom český portál iDnes.cz.

Podľa nemenovaných predstaviteľov ukrajinských ozbrojených síl Rusi nasadia túto jednotku na plnenie bojových úloh v okolí Sudže a Kurska. Ukrajinská armáda prenikla do Kurskej oblasti v auguste a obsadila približne 1 300 kilometrov štvorcových a sto dedín.

Moskva aj Pchjongjang mlčia

Ukrajinská Pravda uvádza, že 18 severokórejských príslušníkov "špeciálneho burjatského práporu" prebehlo na mieste vzdialenom asi sedem kilometrov od ukrajinských hraníc. Nemenovaný predstaviteľ ukrajinskej rozviedky uviedol, že motívy konania Severokórejčanov nie sú známe a Rusi po nich pátrajú.

Moskva ani Pchjongjang neinformovali o vytvorení jednotky zloženej z vojakov z KĽDR, konštatuje Rádio Svoboda s tým, že neexistujú žiadne dôkazy o tom, že by sa vojaci izolovanej komunistickej krajiny zúčastňovali na bojových operáciách na Ukrajine.

Juhokórejský minister obrany Kim Čong-hjon však uviedol, že severokórejskí vojaci bojujú na strane Ruska. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov minulý týždeň označil toto tvrdenie za "novinársku kačicu".

USA: Nová úroveň ruského zúfalstva

Správy o severokórejských vojakoch bojujúcich po boku Rusov proti ukrajinskej armáde znepokojili Spojené štáty, uviedol podľa agentúry Reuters bezpečnostný hovorca Bieleho domu Sean Savett.

Ak sú tieto informácie pravdivé, bol by to podľa neho signál naznačujúci "novú úroveň ruského zúfalstva".

Ukrajinské médiá začiatkom októbra informovali, že pri ukrajinskom raketovom útoku v oblasti Ruskom okupovaného Donecka zahynulo šesť dôstojníkov severokórejskej armády.

Rusko a Severná Kórea od začiatku vojny na Ukrajine zintenzívnili spoluprácu, najmä vo vojenskej oblasti. Ruský prezident Vladimir Putin začiatkom tohto roka uskutočnil oficiálnu návštevu KĽDR.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj bez ďalších podrobností uviedol, že od spravodajských služieb dostal informácie o "faktickom zapojení" Severnej Kórey do vojny na strane Ruska.

Pozrite si archívnu reportáž zo 14. októbra o tom, ako už nie je tajomstvom, že KĽDR sa zapojila do vojny na Ukrajine.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok