Munícia, obrnené vozidlá i protitankové zbrane. USA poskytnú Ukrajine ďalšiu vojenskú pomoc za stovky miliónov

dnes 14:49 , Aktualizované: dnes 14:57

Minister obrany USA Lloyd Austin v pondelok (21. 10.) pri návšteve Kyjeva oznámil ďalšiu americkú vojenskú pomoc Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov (vyše 368 miliónov eur).

Austin Zelenskyj
Foto: X/Kacee Allen

Cestou chcel podľa agentúry Reuters vyjadriť Ukrajine podporu krátko pred prezidentskými voľbami v Spojených štátoch.

Kyjev a ďalšie miesta na Ukrajine sa v posledných hodinách znovu stali terčom ruských útokov, ktoré si podľa ukrajinských zdrojov vyžiadali dva ľudské životy a asi tri desiatky zranených.

Austin pri rokovaní s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským povedal, že Washington poskytne Ukrajine ďalšiu muníciu, obrnené vozidlá a protitankové zbrane.

Podľa Reuters sa od pondelkových Austinových rokovaní v Kyjeve nečaká žiadna nová dohoda ohľadom obmedzení, ktoré Washington stanovil Kyjevu pre používanie amerických zbraní v ruskom tyle.

Pred voľbami panuje neistota

Šéf Pentagónu v Kyjeve o podpore ukrajinskej obrany proti ruskej agresii rokuje v čase, keď ukrajinská armáda nezvláda zastaviť pomalý ruský postup na východe krajiny. Vzhľadom na prezidentské voľby v USA panuje ohľadom ďalšej vojenskej podpory zo strany Washingtonu neistota.

Ukrajinské letectvo informovalo, že protivzdušná obrana v noci na pondelok zostrelila 59 zo 116 ruských dronov.

O ďalších 45 stratila prehľad a pravdepodobne sa zrútili na ukrajinskom území. Na Kyjev Rusko zaútočilo až desiatimi dronmi.

Všetky letectvo zostrelilo, ale úlomky zasiahli strechu prízemného domčeka a na mieste vznikol požiar. Jeden muž utrpel ľahké zranenia.

Ruská armáda zhodila niekoľko bômb

V nedeľu večer ruská armáda zhodila niekoľko bômb na Charkov. Podľa polície zranenia utrpelo 12 ľudí a úrady v druhom najväčšom ukrajinskom meste podľa ruskojazyčného servisu BBC uviedli, že dva domy sú úplne zničené a ďalších desať je poškodených.

Štyria ľudia utrpeli zranenia pri ruskom raketovom útoku na Kryvyj Rih v Dnepropetrovskej oblasti. Medzi zranenými je 12-ročné dievča.

Šéf tohto regiónu v juhovýchodnej časti Ukrajiny Serhij Lysak uviedol, že škody sú na rôznych objektoch v meste, vrátane hotela, piatich viacpodlažných domov alebo banky. Poškodených je tiež viacero áut.

Dvaja ľudia zomreli a 15 ďalších utrpelo zranenia, keď ruská armáda dnes ráno zaútočila na Záporoží, povedal podľa agentúry Reuters Ivan Fedorov šéf vojenskej správy Záporožskej oblasti na juhovýchode Ukrajiny.

Už skôr povedal, že poškodených je viac ako 30 domov. Záporoží leží neďaleko frontovej línie a terčom ruských útokov je v poslednom čase často.

Straty hlásia denne

Ukrajina sa ruskej invázii bráni od predvlaňajšieho februára. Civilné straty na životoch aj materiálne škody po ruských útokoch hlásia prakticky denne.

Ukrajinská armáda v reakcii na to ostreľova ruské prihraničné regióny a podniká proti cieľom ďalej v Rusku dronové útoky.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že armáda nad štyrmi oblasťami zneškodnila 18 ukrajinských bezpilotných lietadiel.

Vjačeslav Gladkov, gubernátor Belgorodskej oblasti pri hraniciach s Ukrajinou informoval, že ukrajinské sily ostreľovali mestá Belgorod a Šebekino a dedinu Novaja Tavolžanka. Štyria ľudia podľa Gladkova utrpeli zranenia.

Pozrite si aj reportáž z 19. októbra o výmene zajatcov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok