Nedostatok policajtov komplikuje prácu zboru. Môže nastať zlom, kedy budú mať isté prípady prioritu, tvrdí šéf odborov

Slovenská polícia sa už dlhodobo borí s nedostatkom príslušníkov, čo spôsobuje výrazné problémy v jej fungovaní. Kde tkvie hlavný problém a čo odrádza mladých ľudí vstúpiť do zboru?

Paračka
Foto: ta3

Odliv policajtov, nízka motivácia mladých ľudí vstúpiť do zboru a zastarané materiálno-technické vybavenie sú len niektoré z problémov, ktoré pretrvávajú, prezrádza v relácii Téma predseda Odborového zväzu polície Pavol Paračka.

Kritický nedostatok príslušníkov

Policajný zbor na Slovensku čelí závažnému nedostatku personálu, ktorý nie je len aktuálnym problémom, ale má svoje korene už v minulosti.

Podľa slov šéfa policajných odborov, na tento stav upozorňoval zväz už v roku 2020, no reakcia ministerstva vnútra bola nedostatočná. V súčasnosti tak na základných oddeleniach, ako sú obvodné útvary a okresné riaditeľstvá, chýbajú tisíce policajtov.

„Chýbajú nám policajti na celom Slovensku, no v mestách ako Bratislava je to oveľa citeľnejšie,“ hovorí Paračka. Problém je dokonca taký závažný, že v niektorých obdobiach museli do hlavného mesta posielať policajtov z iných krajov.

Podľa oficiálnych údajov by ideálny počet policajtov mal byť 22 600. Aktuálne však zboru chýba 4 500 až 5 000 policajtov. Tento deficit sa najviac prejavuje na nedostatku hliadok v teréne.

Tento fakt môže viesť k tomu, že hliadky budú vysielané primárne tam, kde bude ohrozený život alebo zdravie, až následne budú hliadky chodiť k majetkových deliktom, alebo činom, ktoré bude treba následne zdokumentovať. 

Problémy s vybavením a infraštruktúrou

Polícia sa neborí len s nedostatkom ľudí, ale aj s materiálno-technickým zabezpečením. Napríklad uniformy, ktoré by mali spĺňať určité kritériá, nezodpovedajú potrebám príslušníkov, čo negatívne ovplyvňuje ich prácu.

Okrem toho sú v zlom stave aj motorové vozidlá. Na Slovensku sú vozidlá vymieňané len zriedka, pričom v susednom Poľsku majú predpisy, ktoré stanovujú automatickú výmenu vozidiel po dosiahnutí určitých kilometrov.

Ďalším závažným problémom je stav policajných budov. Investičný dlh, ktorý sa odhaduje na 400 miliónov eur, je viditeľný na zle zateplených budovách bez potrebných technických sietí.

Čo s tým?

Nedostatok policajtov a zastaraná infraštruktúra sú dlhodobé problémy, ktoré si vyžadujú okamžité riešenia. Motivácia mladých ľudí vstúpiť do zboru je nízka, čo komplikuje snahy o posilnenie policajného zboru.

Polícia preto hľadá spôsoby, ako prilákať nových príslušníkov a zlepšiť podmienky pre tých súčasných.

Viac už v rozhovore nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok