Rusko a Ukrajina spustili v noci dronové nálety. V Sumskej oblasti zomreli traja ľudia vrátane dieťaťa

dnes 06:58 , Aktualizované: dnes 07:40

Nálet ukrajinských dronov poškodil dva liehovary v Tulskej oblasti, ležiace južne od Moskvy, oznámil počas noci na utorok gubernátor ruského regiónu Dmitrij Miljajev. Tri civilné obete na životoch si v noci na utorok vyžiadal ruský dronový útok v obytnej štvrti vo východoukrajinskej Sumskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Ihor Kalčenko. Informuje agentúra Reuters.

kvadroptér dron ukrajina rusko
Foto: X/Current Report (ilu)

Tri obete vrátane dieťaťa

Najmenej traja ľudia, vrátane jedného dieťaťa, prišli o život v dôsledku náletu ruských dronov na mesto Sumy na severovýchode Ukrajiny, ohlásila oblastná vojenská správa na sociálnej sieti. Uviedla tiež, že počas noci ukrajinská protivzdušná obrana nad regiónmi zostrelila 25 nepriateľských dronov typu Šáhed.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach operatívne overiť z nezávislých zdrojov.

Ukrajinské médiá predtým hlásili, že nepriateľský nálet si vyžiadal nespresnený počet obetí medzi civilistami. Záchranári hľadajú ľudí pod troskami zasiahnutých obytných domov.

V Doneckej i Záporožskej oblasti zomrelo šesť ľudí

Ruské útoky pripravili v pondelok o život troch ľudí v juhoukrajinskom meste Záporožie; ďalšie tri osoby zahynuli aj v Doneckej oblasti blízko frontovej línie, uviedli tamojšie úrady. Informuje agentúra Reuters.

Gubernátor Záporožskej oblasti Ivan Fedorov na platforme Telegram napísal, že ruský útok na obytnú štvrť, ku ktorému došlo v pondelkových ranných hodinách, si vyžiadal tri obete na životoch.

Gubernátor východoukrajinskej Doneckej oblasti Vadym Filaškin spresnil, že pri ruskom otreľovaní mesta Myrnohrad zahynuli dvaja ľudia. Mesto sa nachádza východne od Pokrovsku, ktorý je cieľom pri ruskom postupe ďalej smerom na západ, pripomína Reuters.

Ďalšia osoba prišla v Doneckej oblasti o život v meste Kurachove, ktoré je taktiež vystavené intenzívnym ruským útokom.

V Rusku bez obetí

Ukrajinské drony zasiahli aj chemičku v Tambovskej oblasti a priemyselný podnik vo Voronežskej oblasti, informovali miestne úrady podľa agentúry TASS. Ruská protivzdušná obrana počas noci zničila 18 ukrajinských dronov, tvrdí ruské ministerstvo obrany.

Oba liehovary v Tulskej oblasti, v meste Jefremov a v obci Lužkovskij, sú od seba vzdialené asi 150 kilometrov, napísal server BBC News. Nálet sa podľa gubernátora obišiel bez obetí a ranených. "Situácia je pod kontrolou," uistil Miljajev na sociálnej sieti.

Obyvatelia Jefremova počas noci hlásili dva výbuchy a požiar v okolí miestnej tepelnej elektrárne, dodala BBC. Okresné mesto má necelých 40-tisíc obyvateľov, nachádza sa približne 300 kilometrov južne od Moskvy.

Nálet dronu spôsobil výbuch a následný požiar v závode Biochim v meste Rasskazovo Tambovské oblasti. Zhruba po hodine bol požiar uhasený, napísal na sociálnej sieti gubernátor Maxim Jegorov. Nálet sa podľa neho obišiel bez obetí a ranených.

Bezpilotné lietadlo sa zrútilo na halu priemyselného podniku vo Voronežskej oblasti, uviedol tamojší gubernátor Alexander Gusev. Nálet si nevyžiadal obete na životoch či ranených, v podniku vznikol neveľký požiar, dodal.

Prevádzku letiska pozastavili

Ruské úrady počas noci tiež načas prerušili prevádzku letiska v oblastnom meste Nižnij Novgorod, čo je opatrenie, ktoré zvyčajne prijímajú v prípade, že sa v okolí pohybuje nepriateľský dron. Nižnij Novgorod leží asi 400 kilometrov severovýchodne od Moskvy.

Protivzdušná obrana počas noci zničila 18 ukrajinských dronov: 11 nad Brjanskou, tri nad Belgorodskou, dva nad Kurskou a po jednom nad Tulskou a Orelskou oblasťou, napísalo ruské ministerstvo obrany na sociálnej sieti bez ďalších podrobností.

Podobné tvrdenia znepriatelených strán nemožno vo vojnových podmienkach bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Pozrite si reportáž o výmene väzňov z 19. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok