Český "Drak" pomôže Ukrajine z vesmíru. Brniansky satelit detailne zameria pohyb ruských jednotiek na bojisku

Vesmírna misia "Drak" má pomôcť Ukrajine brániť sa pred ruským agresorom, ktorý už viac ako dva a pol roka vedie dobyvačnú vojnu proti svojmu západnému susedovi. Práve v Brne sa zrodila myšlienka vyslať na obežnú dráhu Zeme družicu, ktorá by ukrajinskej armáde poskytovala podrobné údaje o pohybe ruských vojsk.

Satelit
Foto: Brno Space Cluster

Satelit bude vybavený kamerou s vysokým rozlíšením, ktorá umožní z vesmíru sledovať, ako a kde sa preskupujú rôzne skupiny ruských vojakov a ich vybavenie, a tak lepšie plánovať obranu a odvetné ciele na vojenskú infraštruktúru, píše o tom iDnes.cz.

"Satelitné snímky zohrávajú dôležitú úlohu pri analýze bojiska," poznamenal ukrajinský veľvyslanec Vasyľ Zvarych na pondelkovej prezentácii tohto ambiciózneho projektu, s ktorým prišla Regionálna obchodná komora Brno a skupina spoločností zaoberajúcich sa vesmírnymi technológiami združených v organizácii s názvom Brno Space Cluster.

So svojimi dvadsiatimi dvoma členmi a obratom viac ako 350 miliónov korún (13 846 035 eur) je v súčasnosti najväčším českým združením firiem pôsobiacich v kozmickom priemysle.

Česká cesta do vesmíru

"Budeme tiež schopní veľmi rýchlo poskytovať údaje jednotkám v prvej línii," opísal Petr Kapoun, vedúci brnianského vesmírneho klastra. Dôležitá je pritom aj pozemná infraštruktúra, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou celej misie s typicky brnianskym názvom Drak.

V pondelok bola spustená kampaň na financovanie celého projektu, do ktorej sa môže zapojiť každý. Cieľová suma zbierky je stanovená na 150 miliónov českých korún (5 934 015 eur), podľa Kapouna sa však náklady na misiu budú pohybovať v stovkách miliónov.

Politická misia a vesmírne technológie

Partnerom je priamo český štát. Minister dopravy Martin Kupka (ODS) však ocenil, že od začiatku ide o iniciatívu samotných firiem, nie štátu. "Aktivita vychádza zdola, od ľudí, ktorí sa vesmírnymi technológiami dlhodobo zaoberajú," povedal minister.

V Brne nedávno predstavil dlhodobú politickú misiu s názvom Česká cesta do vesmíru, v rámci ktorej chce vláda priamo i nepriamo podporovať inovatívne podnikanie v kozmickom priemysle a záujem o prácu v tejto oblasti s dobre platenými pozíciami, na čo však potrebujete veľa znalostí z hlavy.

Človek si kladie otázku, či nemá zmysel vypúšťať družicu, keď niečo podobné už dokážu vo vesmíre urobiť iní. Koniec koncov, ukrajinské vojenské velenie už s týmito údajmi pracuje.

Satelit v rukách Ukrajiny

Brniansky podnikateľ však tvrdí, že v súčasnosti poskytovanie údajov zo satelitov závisí od ich vlastníkov, teda od vôle ukrajinských spojencov. Satelit, ktorý chce Kapoun a ďalší brnianski inovátori umiestniť na oblohu, má byť v rukách napadnutej krajiny.

V súčasnosti už prebieha technologický vývoj. "Máme už prvú generáciu kamery a pracujeme na druhej, ktorá bude mať ešte vyššiu kvalitu a rozlíšenie. Hotová je aj celková architektúra satelitu, z ktorej sa budú stavať prvé prototypy," vysvetlil.

Kedy bude satelit pripravený?

Očakáva sa, že satelit bude funkčný do konca roka 2026, keď ho o dva roky vynesie raketa do vesmíru. Podľa Kapouna to nie je neskoro, keďže horúca fáza konfliktu na Ukrajine trvá od februára 2022, pričom Rusko už viac ako desať rokov okupuje Krym a podporuje proruských separatistov v Donbase.

Aj keď sa vojna dovtedy skončí, misia bude pokračovať, pretože je dlhodobá. "Mnohokrát majú ľudia vo svojich domoch zabezpečenie proti neoprávnenému vstupu, toto bude taký alarm pre celú Európu, ak sem bude chcieť niekto takto nepozvaný opäť vstúpiť," poznamenal Kapoun, ktorý okrem predsedníctva v klastri firiem vedie aj vlastnú spoločnosť TRL Space.

Spolu so svojimi partnermi plánuje vyslať do vesmíru päť takýchto satelitov, každý rok jeden, takže posledný by mal byť vypustený v roku 2031. "Údaje budú dôležité nielen na bojisku, ale aj pre obnovu zničenej Ukrajiny, na ktorej sa českí podnikatelia podieľajú a chcú sa podieľať aj v budúcnosti," dodal veľvyslanec, ktorý sa poďakoval za podporu, ktorej sa Ukrajine dostáva zo strany Českej republiky.

Pozrite si archívny rozhovor zo 17. októbra 2024 o tom, čo obsahuje Zelenského víťazný plán.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok