Prečo každý reaguje na štipľavé jedlá inak? Vedci prišli s prekvapivým zistením

Väčšina ľudí miluje pikantné, až veľmi pikantné, jedlá - a čím pikantnejšie, tým lepšie. Niektorí dokonca vyhľadávajú extra štipľavé jedlá a sú nadšení, keď si môžu poštekliť žalúdok tými najštipľavejšími papričkami na svete.

paprika, chilli
Foto: X/Sian

Prečo niekomu jedlo štípe viac, iným menej?

Sandee LaMotte dostala prezývku "baby spice", pretože nemá rada pikantné jedlo, píše o tom CNN.

"Naozaj tá omáčka nebude štipľavá?" opýta sa LaMotte hneď po tom, ako si v reštaurácii objedná jedlo. "Vôbec nie," odpovedal čašník. Keď jej prinesie jedlo, všetci pri stole prevracajú očami, začne lapať po dychu, dusí sa a potrebuje štiplavosť zapiť vodou, čo vôbec nepomáha. "Tu máš kúsok chleba," povie rezignovane jedno z jej detí a jedlo si vymenia.

"Nikdy som nemal korenie, ktoré by som nezvládol. Len do toho," hovorieval jej manžel. Vždy si podľa nej sadol a jedol s takou radosťou, až sa mu na čele objavili kropaje potu.

Ako je možné, že sú ľudia v tomto takí rozdielni? Podľa novej štúdie za týmito reakciami môžu byť očakávania našich zmyslových zážitkov. "Inými slovami, pikantné jedlo mi môže vadiť jednoducho preto, že ho očakávam," tvrdí LaMotte.

"Očakávania majú veľkú silu," hovorí doktorka Susan Albersová, klinická psychologička z Clevelandskej kliniky v Ohiu v USA, ktorá sa na štúdii nepodieľala. "Môžu zmeniť pocit pálenia na príjemný alebo nepríjemný zážitok v závislosti od toho, akú chuť očakávame," hovorí.

Čo ukázala štúdia?

V štúdii v časopise PLOS Biology čínski vedci skenovali mozgy 24 ľudí, ktorí majú radi pikantné jedlá, a 22 mozgov tých, ktorí ich nemajú radi. Každej osobe počas skríningu podali 30 streknutí mierne a veľmi ostrej omáčky, po ktorých vypili vodu, počas ktorej sa objavili dve modré papričky. Účastníci nevedeli podľa papričiek určiť, aká štipľavá bola omáčka.

Test sa potom opakoval s tými istými omáčkami. Tentoraz sa však účastníkom ukázali dve červené papričky, keď im bola do úst vstreknutá veľmi štipľavá omáčka, jedna červená a jedna modrá paprička, keď dostali mierne štipľavú omáčku, a dve modré papričky, keď im výskumníci dali vodu.

U ľudí, ktorí uviedli, že majú radi ostré a korenené jedlá, sa rozsvietili časti mozgu spojené s pôžitkom - v mnohých prípadoch platilo, že čím ostrejšie korenie, tým väčší pôžitok.

Naopak, u ľudí, ktorí nemali radi pikantné, sa pri podávaní veľkého množstva štipľavej omáčky v oboch experimentoch rozsvietili centrá bolesti. Zážitok bolesti sa však výrazne zvýšil pri druhom pokuse, keď účastník vedel, že dostane ostrejšiu štipľavú omáčku.

Reakcia na bolesť a negatívne očakávanie

"Prekvapilo ma, ako veľmi negatívne očakávanie zosilňuje reakciu mozgu na bolesť, hoci podnet bol rovnaký," povedal vedúci výskumu I Luo zo Školy psychológie a kognitívnych vied na Východočínskej normálnej univerzite v Šanghaji. "To dokazuje, ako naše očakávanie nepríjemných pocitov môže výrazne zosilniť prežívanie bolesti," napísala vo vyhlásení.

Existujú aj iné dôvody, napríklad genetika, prečo môžeme uprednostňovať jedno jedlo pred druhým. Vezmime si napríklad koriander: ľudia s určitým génom tvrdia, že koriander chutí ako mydlo, zatiaľ čo iným sa táto chuť páči.

"Príčinou môžu byť očakávania alebo to, ako sme biologicky nastavení na vnímanie potravín. Každému chutí presne to isté jedlo úplne iným spôsobom. Naše chuťové preferencie sú ako odtlačok prsta, teda úplne jedinečné," povedala Albersová.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok