Tradícia vodky v Rusku ustupuje do úzadia, populárny začína byť iný alkohol. Za fľašu sa platí aj 150 eur

dnes 05:45

Rusko je známe svojou vodkou. V jednej dedine niekoľko stoviek kilometrov od Moskvy sa ale nachádza pálenica whisky, ktorá chce u Rusov vyvolať záujem aj o iný alkohol.

whisky.jpg
Foto: Unsplash/Dylan de Jonge

Rodiaci sa ruský priemysel whisky je jedným z mnohých príkladov domácich výrobcov, ktorí sa snažia zaplniť medzery po zahraničných spoločnostiach, ktoré v Rusku ukončili činnosť kvôli konfliktu na Ukrajine, napísala agentúra Reuters.

Západní producenti alkoholu znížili svoj vývoz do Ruska po februári 2022, keď Rusko spustilo svoju inváziu na Ukrajinu. Aj keď niektoré značky dodávajú sivými dovoznými kanálmi, náhly výpadok dodávok pomohol domácim výrobcom, ktorých predaj sa za posledné dva roky viac ako strojnásobil.

V Kemlji, malej dedine zhruba 500 kilometrov východne od Moskvy, v Mordvinskej republike, dúfa pálenica Kemlya Distillery, že kvalita jej dubovej whisky priláka náročných ruských pijanov. Tí však musia stráviť vyššie ceny.

Whisky s názvami ako Ruský dub a Balkánska panna sa predáva v rozmedzí od 11 000 do 16 000 rubľov (100 až 150 eur). To je asi dvadsaťkrát viac ako priemerná cena za fľašu vodky. Spoločnosť, ktorá vyrába whisky od roku 2015, plánuje do konca roka 2026 uviesť aj miešanú whisky za nižšiu cenu pre masový trh.

Zahraničný trh sa oslabil

Predaj ruskej whisky, vrátane tej z lokálnych páleníc, vzrástol za posledné dva roky trojnásobne, uviedla v auguste spoločnosť NielsenIQ Russia.

Podľa špeciálnej publikácie RBC Wine v roku 2022 dovoz whisky do krajiny klesol, pretože spoločnosti ako Diageo, Pernod Ricard a niektorí nezávislí výrobcovia alkoholu obmedzili predaj v Rusku.

V roku 2023 sa ale dovoz zotavil po tom, ako Rusko legalizovalo takzvané paralelné dovozy, čo umožňuje, že tovar môže byť dovážaný do krajiny bez súhlasu alebo povolenia samotných výrobcov. Obzvlášť utrpel dovoz škótskej whisky, na ktorej Kemlya zakladá vlastnú výrobu.

„Vývoz škótskej whisky do Ruska klesol z 28 miliónov libier (33 miliónov eur) v roku 2021 na 12,7 milióna libier (15 miliónov eur) v roku 2023,“ povedal hovorca Asociácie škótskej whisky agentúre Reuters. Výrazne sa znížili aj dodávky nepriamymi trasami na trh.

Škóti nedodávajú, zakročili Číňania

Kemlya sa potýka aj s problémami pri prístupe k vybaveniu. Firma Forsyths, špecializovaný výrobca zariadení pre škótsku whisky sídliaci v Škótsku, tiež znížila vývoz do Ruska. Riešením v prípade nedostatku ruskej výroby teraz je obrátiť sa na Čínu.

„Čínski inžinieri skopírovali jeden zo škótskych modelov,“ povedal agentúre Reuters hlavný blender firmy Kemlya Gennadij Silivanov a predviedol zariadenie objednané v Šanghaji. „Presne taký tvar kotlíkových destilačných prístrojov, aký sme konkrétne potrebovali,“ doplnil.

Whisky Kemlya ide dobre na odbyt v Bruce Bare špecializovanom na whisky, ktorý je zastrčený v postrannej ulici v centre Moskvy.

Pri slepých degustáciách sa whisky Kemlya vyrovnala whisky zo Škótska a ďalších krajín a niekedy predčila aj škótske značky, povedal agentúre Reuters spolumajiteľ baru Daniil Vinner. „Keď sa whisky vyrába na Taiwane alebo na Novom Zélande, prečo by sa nemohla vyrábať v Rusku?“ dodal.

Pozrite si reportáž o tom, ako na Slovensku rastie počet ľudí pijúcich alkohol:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok