Vysoké clá na čínske elektromobily hrozia obchodnou vojnou: Ekonómovia varujú pred odvetou Pekingu

12.10.2024 14:47

Vysoké clá na čínske elektromobily môžu rozpútať obchodnú vojnu. Ekonómovia varujú pred odvetnými krokmi Pekingu, ktoré by európsky priemysel pocítil. Nemecko sa navyše obáva, že s dodatočnými tarifami prídu v prípade zvolenia za prezidenta Donalda Trumpa aj Spojené štáty americké.

Krajiny Európskej únie chcú od novembra uvaliť dodatočné clo na čínskej elektromobily. To by malo dosahovať výšku až 35%. Peking totiž dotuje výrobu vozidiel súkromných spoločností a tie ich potom dokážu produkovať lacnejšie. Európske automobilky tak ázijským elektromobilom nedokážu konkurovať. Čína ale varuje, že clá nám môže opätovať.

"Toto rozhodnutie môže byť začiatkom ďalšej eskalácie obchodných sporov s Čínou. Špirála protekcionizmu povedie k ďalším clám a novým konfliktom" uviedol prezident Nemeckej asociácie automobilového priemyslu Hildegard Mueller.

Kým za clá na čínske elektromobily hlasovali krajiny ako Taliansko a Francúzsko, naopak Nemecko, Maďarsko či Slovensko boli proti. Berlín upozorňuje, že nemecký priemysel je na vývoze závislý a na export sú naviazané tri štvrtiny pracovných miest. Podobne aj naša krajina vyváža do Číny automobily v hodnote takmer dve a pol miliardy eur. 

Nie je to len Čína, ktorá robí ekonómom starosti. Prezidentské voľby v USA sa blížia a Donald Trump hovorí o protekcionistických opatreniach. Počas svojho mandátu rozpútal s Čínou obchodnú vojnu a teraz hovorí už aj o Európe ako konkurentovi, na ktorého výrobky treba uvaliť clá. Tie by sa mohli týkať práve aj našich áut.

"Trh USA sa čoraz viac uzatvára sám do seba aj za čias Bidena. Je jasné, že ak sa stane prezidentom Donald Trump, tento konflikt bude eskalovať. V skutočnosti už povedal, že USA zavedú na automobily nové clá,“ povedal nemecký minister hospodárstva Robert Habeck.

Krajiny Európskej únie by mali rozhodnúť o dodatočných clách na čínske elektromobily do konca toho mesiaca. Americké prezidentské voľby budú začiatkom novembra.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok