Európe hrozí obchodná vojna s Čínou. Pocítia to aj naše automobilky?

7.10.2024 14:36

Európe hrozí obchodná vojna s Čínou. Únia totiž uvalila clá na dovoz čínskych elektromobilov. Odborníci varujú, že pokiaľ tak na oplátku urobí aj Peking, výrazne to pocítia aj naše automobilky. Brusel navyše tlačí ľudí do nákupu elektromobilov, zároveň ale obmedzuje ich predaj.

Lacným čínskym elektromobilom je koniec. Ich dovoz do krajín Európskej únie bude od novembra zaťažený dodatočný clami, čím sa predražia asi o tretinu. Brusel tak reaguje na rýchly nárast počtu čínskych elektromobilov na európskych cestách. Ázijské automobilky ich dokážu vyrábať lacnejšie vďaka štedrým dotáciám tamojšej vlády. To znevýhodňuje naše európske závody, ktoré im cenovo nedokážu konkurovať.

Čína už otvore hovorí o vyhlásení obchodnej vojny. Kroky Európskej únie označila ako protekcionistické a starý kontinent varuje pred odvetnými krokmi. Peking začal vyšetrovať dotácie na európske brandy, či mliečne a bravčové výrobky dovážané do Číny. Jednotný postoj nemajú ani krajiny únie. Za clá hlasovalo desať krajín, vrátane Francúzska a Talianska. Päť štátov, medzi inými aj Nemecko, Slovensko a Maďarsko bolo proti. 12 členov sa zdržalo hlasovania

Clá na čínske elektromobily zaviedli aj USA a Kanada a to až vo výške 100%.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok