Prečo každý reaguje na štipľavé jedlá inak? Vedci prišli s prekvapivým zistením

Väčšina ľudí miluje pikantné, až veľmi pikantné, jedlá - a čím pikantnejšie, tým lepšie. Niektorí dokonca vyhľadávajú extra štipľavé jedlá a sú nadšení, keď si môžu poštekliť žalúdok tými najštipľavejšími papričkami na svete.

paprika, chilli
Foto: X/Sian

Ako si vychutnať pikantné jedlá

Doktorka Albersová radí, ako si viac vychutnať pikantnejšie jedlá:

  • Zmeňte svoje negatívne asociácie. Ak nemáte radi pikantné jedlá, skúste k nim pristupovať skôr so zvedavosťou než s odporom. "Táto zmena myslenia môže zmeniť vaše vnímanie a skúsenosti," hovorí doktorka.
  • Experimentujte s rôznymi druhmi korenia. Mali by ste sa snažiť o plný zmyslový zážitok. Všímajte si chute, textúry a ostré pocity rôznych korenín bez toho, aby ste ich hodnotili.

"Venujte pozornosť tomu, ako vizuálne podnety k jedlu - napríklad opisy v menu alebo prezentácia jedla - ovplyvňujú vaše očakávania," vysvetľuje Albersová. Využite toto povedomie na riadenie svojich očakávaní od pikantného zážitku.

  • Počúvajte svoje telo. Sledujte reakcie svojho tela pri konzumácii pikantných jedál. Všímajte si, kde pociťujete pálivosť a ako sa časom mení, aby ste poznali svoj prah a hranicu pôžitku.

Zvážte striedanie pikantných chutí s tlmenejšími jedlami, napríklad s kúskom syra alebo chleba. Doktorka radí, aby ste si dali malé sústa. "To môže zvýšiť váš celkový pôžitok z jedla a uľahčiť konzumáciu," hovorí.

Pozrite si archívnu reportáž, kedy hrozí otrava jedlom.

Najštiplavejšia chilli paprika na svete

Na Scovilleho stupnici, ktorá meria pálivosť papričiek a chilli papričiek, má Carolina Reaper približne 1,7 milióna Scovilleho jednotiek pálivosti (SHU), paprička Naga Viper približne 1,4 milióna jednotiek a paprička jalapeño v priemere 3 500 až 8 000 jednotiek.

"Pálivé jedlo môže zrýchliť metabolizmus, srdcovú frekvenciu, spôsobiť zvracanie a žalúdočné ťažkosti, takže určite existuje fyziologická reakcia. Ak si všimnete, že sa vám veľmi zvýši tep alebo sa začnete hojne potiť, môže to znamenať, že pikantné jedlo pre vás nemusí byť vhodné," dodala Albersová.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok