Vlhová po zranení späť v hre. Musí byť pripravená, v pretekoch sa už nemôže šetriť, myslí si legenda

Po desiatich mesiacoch sa Petra Vlhová po ťažkom zranení, ktoré ju na dlhú dobu vyradilo z pretekárskeho kolotoča, chystá opäť na lyžiarske svahy. Slovenská lyžiarska legenda Jana Gantnerová-Šoltýsová zhodnotila, aké ťažké je vyrovnať sa so zranením a vrátiť sa späť do formy.

Petra Vlhová
Foto: TASR/Martin Baumann

Vlhová sa zranila v januári počas pretekov v Jasnej, pričom sa následne musela podrobiť operácii pravého kolena. V novej sezóne by mala odštartovať v polovici novembra na pretekoch v Levi. Bývalá slovenská zjazdárka Gantnerová-Šoltýsová pre Športweb zhodnotila, či dlhá pauza vo Vlhovej kariére poznačí jej výkonnosť aj výsledky v nadchádzajúcej sezóne.

Gantnerová-Šoltýsová zdôraznila, že aj keď Petra môže byť fyzicky i psychicky pripravená, chýbajúce objemy tréningu sa môžu prejaviť. „Do formy, ktorú mala pred troma rokmi, keď vyhrala Svetový pohár, sa asi nedostane. Do formy z minulého roka by to nemal byť problém, ale bude to chvíľu trvať,“ tvrdí.

Podľa nej je správne, že Petra sa nechystá nič unáhliť a neodštartuje už o týždeň v Söldene, ale až neskôr na svahu v Levi, kde mala vždy výborné výsledky, čo naznačuje jej opatrný a rozvážny prístup.

V pretekoch sa už nemôže šetriť

„Psychika je nevyspytateľná a dôležitá. Podstatné je, aby pretekárka cítila, že je dobre pripravená, a nebude vnímať nohu, ktorú si zranila. Lebo v pretekoch sa už nemôže šetriť. V nich sa ide naplno,“ hovorí trojnásobná účastníčka ZOH, ktorá sama zažila náročný návrat po dvoch vážnych zraneniach.

Gantnerová-Šoltýsová tiež upozorňuje na potrebu postupného zaraďovania rýchlostných disciplín, kým sa Petra nebude cítiť na 100 percent fit.

Súčasná situácia vo svetovom lyžovaní je podľa bývalej zjazdárky zložitá, keďže často dochádza k zraneniam pretekárov. Množstvo jazdcov sa vracia do pretekov príliš skoro, čo môže zvyšovať riziko ďalších zranení.

„Veľa sa diskutuje o tom, že sa jazdí neprimerane rýchlo, že je veľa zranení. Asi tretina pretekárok a pretekárov má za sebou nejaké zranenie a menšiu či väčšiu pauzu. Často sa vracajú do ostrých súťaží príliš skoro,“ tvrdí a dodáva, že pre tých, ktorí sa športom živia, je dôležité absolvovať čo najviac pretekov a udržať si výkonnosť. „Často riskujú, za každú cenu,“ uzatvára.

Pozrite si reportáž z 23. augusta 2024 o Vlhovej návrate na lyže:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok