Štát prispel na lanovku v Bachledke. O dva mesiace prepraví tritisíc lyžiarov za hodinu

V horskom stredisku Bachledka pod Belianskymi Tatrami predstavili novú investíciu. O dva mesiace tam uvedú do prevádzky šesťsedačkovú lanovku v doline Franková. Na jej výstavbu prispel štátom zriadený Fond na podporu športu s tým, že časť tamojšieho strediska bude slúžiť nádejným lyžiarskym reprezentantom.

19. septembra na výjazdovom rokovaní v Spišskej Novej Vsi schválila Správna rada Fondu na podporu športu 4,9 milióna eur pre lyžiarske národné tréningové centrum žiakov v Malej Frankovej.  

“Dotácia bola schválená na vybudovanie výcvikového centra žiakov v tomto stredisku,” povedal Radoslav Jenčuš, poverený vedením Fondu na podporu športu.

Na severozápadnom svahu strediska Bachledka finišujú s výstavbou šesťsedačkovej lanovky. Už o dva mesiace bude k dispozícii bežným komerčným lyžiarom, obsluhovať však bude aj špecializované zjazdovky pre výcvik.  

“Bude slúžiť na výučbu a tréningy talentovanej mládeže v zjazdovom lyžovaní,“ hovorí Ján Krišanda (SNS), štátny tajomník ministerstva cestovného ruchu a športu.

Tritisíc lyžiarov za hodinu

“Deti majú kde trénovať na uzavretej zjazdovke bez toho, aby tam vstúpil komerčný lyžiar,” informuje Martin Paško, generálny manažér strediska Bachledka Ski & Sun.

Fond na podporu športu zaplatí 49 percent z celkovej investície. Zvyšok doplatí prevádzkovateľ strediska. Po dokončení prepraví nová 1100 metrov dlhá lanovka za hodinu bezmála 3-tisíc lyžiarov.

“Úžasné na tom je to, že spája tri doliny. To znamená, že to bude také slovenské trois vallées na lyžovanie,” doplnila Ivana Vala Magátová, generálna riaditeľka Slovakia Travel.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok