NHL: Slafkovského dvojbodový večer nestačil na víťazstvo. Tatar aj Černák asistovali, ich tímy prehrali po predĺžení

včera 09:15

Slovenský útočník Juraj Slafkovský si pripísal dve asistencie v zápase proti Islanders, no Montreal prehral po nájazdoch 3:4. Tomáš Tatar prispel asistenciou pri góle New Jersey, ktoré podľahlo Washingtonu 5:6 po predĺžení. V akcii boli aj ďalší Slováci ako Martin Pospíšil, Šimon Nemec, či Erik Černák, ktorí si tiež pripísali zásluhy.

canadiens zápas.jpg
Foto: TASR/AP/Michelle Farsi

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský si pripísal v noci na nedeľu v zámorskej NHL dve asistencie, no jeho Montreal prehral na ľade New Yorku Islanders 3:4 pp a sn. Asistenciu mal aj jeho krajan Tomáš Tatar z New Jersey, ktoré zas prehralo s Washingtonom 5:6 po predĺžení.

Slafkovský bol najprv pri góle Cola Caufielda na priebežných 1:2, ktorý padol štyri sekundy pred koncom úvodnej tretiny. Na konci stretnutia asistoval tomu istému spoluhráčovi, ktorý šiestym gólom v sezóne zariadil v 58. minúte predĺženie.

V ňom domáci nerozhodli napriek dvojminútovej početnej výhode po vylúčení Kirbyho Dacha. Prvý gól z nájazdu padol až v štvrtej sérii v podaní domáceho Kyla Palmieriho, Slafkovský svoj pokus v ôsmej sérii nepremenil. Hneď po ňom skóroval v deviatej domáci Noah Dobson a po ďalšom neúspešnom pokuse v podaní Logana Maillouxa bolo rozhodnuté.

Nad štartom Slafkovského visel pred duelom otáznik, pretože 20-ročný útočník nedokončil pre údajné problémy s ramenom piatkový tréning. Slafkovský zaznamenal druhý dvojbodový zápas v sezóne a po šiestich dueloch má bilanciu 1+5. Na ľade strávil necelých 16 minút, zaznamenal jeden strelecký pokus, rozdal štyri hity a zblokoval dve strely. Bol to jeho 88. zápas v NHL za sebou, naposledy chýbal vo svojej prvej sezóne, ktorú nedohral pre zranenie kolena.

"Som na chlapcov hrdý, dobre reagovali na priebeh zápasu. Mali sme dobrú prvú tretinu, aj keď sme prehrávali o dva, ten gól v závere tretiny nám veľmi pomohol a myslím, že sme si ho zaslúžili. Bol to dobrý zápas," povedal podľa nhl.com tréner Canadiens Martin St. Louis.

Prvý gól v NHL vo svojom druhom zápase v kariére strelil obranca Montrealu Logan Mailloux, ktorého klub povolal z farmy krátko pred zápasom. Dvadsaťjedenročný Kanaďan vyrovnal na 2:2. Góly domácich strelili Bo Horvat, Kyle Palmieri a Anders Lee. Duel pre zranenie nedohral útočník “ostrovanov” Anthony Duclair.

Asistenciu si pripísal aj Tatar

Tatar asistoval taktiež pri prvom góle svojho tímu, ktorý bol zároveň otvárací v podaní Erika Haulu. Fínsky útočník strelou z rohu zaskočil Logana Thompsona a skóroval v druhom zápase za sebou. Víťazstvo Capitals zariadil v extračase svojim druhým presným zásahom v zápase Tom Wilson, keď to v situácii dvoch proti jednému zobral na seba a štvrtýkrát v kariére rozhodol v predĺžení.

"Čakal som čo spraví obranca a napokon som sa rozhodol, že to skúsim sám. Beriem to," povedal Wilson, ktorý má na konte už päť gólov a skóroval vo všetkých štyroch dueloch novej sezóny. Vyrovnal tak klubový rekord Capitals, pred ním to dokázali Alexander Ovečkin (2013/14), Mike Gartner (1987/88) a Dennis Maruk (1979/80).

Gólový účet v novej sezóne si otvoril aj Ovečkin, keď zvýšil na 3:1 pre Washington a dal svoj 854. gól v kariére. Na vyrovnanie rekordu NHL Wayna Gretzkého potrebuje ešte 40 presných zásahov. V stretnutí sa predstavili aj ďalší Slováci Šimon Nemec (Jersey) a Martin Fehérváry (Washington).

Prvý menovaný ukončil zápas s mínuskou a 17:57 minútami na ľade, Fehérváry rozdal tri hity a zablokoval rovnaký počet striel. "Nezaslúžili sme si dnes vyhrať. Súper nás prekorčuľoval a bol jednoducho lepší,” povedal kapitán "diablov" Nico Hischier, ktorý v prvej minúte druhej tretiny strelil dva góly v priebehu 10 sekúnd a z 1:3 domáci blekovo vyrovnali na 3:3. Hischier prekonal klubový rekord Wilfa Paiementa z 19. novembra 1977, ktorý skóroval dvakrát v priebehu 24 sekúnd.

Pospíšilova prvá prehra v sezóne

V akcii bol aj Martin Pospíšil, ktorého Calgary prehralo na ľade Seattlu 1:2 po predĺžení. Slovenský center nastúpil znovu v druhej formácií, na ľade strávil 12:46 minúty, rozdal tri hity a zblokoval jednu strelu.

Flames prehrali prvýkrát v sezóne, ich štvorzápasovú víťaznú sériu zastavil v predĺžení kapitán Jordan Eberle. V riadnom čase sa v drese Kraken presadil Chandler Stephenson, brankár Joey Daccord zaznamenal 21 zákrokov a Seattle vyhral tretí zápas v rade.

Flames chýbal jeden zápas, aby vytvorili klubový rekord v počte víťazstiev od začiatku nového ročníka, štyrmi víťazstvami rozbehli aj sezóny 1993/94 a 2009/10. Jediný nezdolaný tím v NHL tak už je len Winnipeg (4-0-0). V drese Calgary chýbal pre zranenie Samuel Honzek, slovenského útočníka zapísal kanadský klub na listinu zranených hráčov.

Obranca Erik Černák si pripísal druhú asistenciu v sezóne. V zápase na ľade Ottawy sa podieľal na prvom góle Tampy Bay, ktorá napokon prvýkrát v novom ročníku prehrala. Na triumfe "senátorov" 5:4 mal najvýraznejšiu zásluhu útočník Drake Batherson, ktorý strelil dva góly a na jeden prihral.

Hostia dokázali v zápase stiahnuť manko 0:2 aj 2:3, no napokon odišli bez bodov. Černák získal druhý kanadský bod v sezóne v 22. minúte. Za stavu 0:2 posunul puk partnerovi z obrannej dvojice Ryanovi McDonaghovi, ktorého krížnu prihrávku zužitkoval Nikita Kučerov na presnú strelu bez prípravy.

Ruský útočník má po štyroch odohratých zápasoch na konte už sedem gólov. Oba tímy majú na konte po šesť bodov, Ottawa však odohrala už päť zápasov, Tampa Bay štyri. Černák strávil na ľade celkovo 19:49 min a do štatistík si pripísal aj jeden plusový bod.

Výsledky:

Ottawa - Tampa Bay 5:4 /E. ČERNÁK (Tampa) 0+1/, Nashville - Detroit 2:5, Dallas - Edmonton 4:1, Florida - Vegas 4:3 pp, Columbus - Minnesota 1:3, New Jersey - Washington 5:6 pp /T. TATAR (Jersey) 0+1/, NY Islanders - Montreal 4:3 pp a sn /J. SLAFKOVSKÝ 0+2/, Philadelphia - Vancouver 0:3, St. Louis - Carolina 4:3, Toronto - NY Rangers 1:4, Chicago - Buffalo 2:4, Utah - Boston 2:1 pp, Seattle - Calgary 2:1 pp

Pozrite si mená slovenských hokejistov, ktorý túto sezónu hrajú v zámorí:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok