Milióny pre infraštruktúru aj starostlivosť o mladé talenty. Keketi predstavil plán rozvoja slovenského športu

včera 15:50

Minister cestovného ruchu a športu Dušan Keketi počas dvojdňovej konferencie Šport a spoločnosť v Poprade uviedol, že na zlepšenie výsledkov slovenských športovcov by mohlo výrazne prispieť aktívne zapojenie mladých talentov vo veku 12 až 16 rokov.

Dušan Keketi
Foto: TASR/Pavol Zachar

Dôležitým krokom je podľa neho začať pracovať so športovou mládežou v školách a zamerať sa na lepšiu identifikáciu talentov. „Všetci vieme, že to začína v predškolskom veku a pokračuje to v kluboch. Najväčšie talenty musia byť pod dohľadom kvalifikovaných trénerov, ktorí ich vedú až po status reprezentanta. Vrcholom tejto reťaze činností sú olympijské hry," zdôraznil minister Keketi.

Úzka spolupráca s olympijským výborom

Výraznú finančnú podporu športu prinieslo vytvorenie samostatného ministerstva, vďaka čomu sa rozpočet Fondu na podporu športu strojnásobil z 20 na 60 miliónov eur.

Dlhodobou je príprava stratégie športu 2036 a rast kvality športovej prípravy a športu v SR. "My vidíme náš prínos v tom, že budeme systematicky nastavovať financovanie športovej infraštruktúry a zväzov. Vieme identifikovať, alebo podporiť vzdelávanie trénerov, nastaviť nejaké pravidlá inklúzie a inovácie v športe. Športový prínos musí byť generovaný na zväzoch, alebo potom v spolupráci s SOŠV, ako strešnou organizáciou," povedal minister.

Jednou z kľúčových dlhodobých priorít vlády je podľa ministra vytvorenie stratégie športu 2036, ktorá sa zameriava na rast kvality športovej prípravy. Rezort cestovného ruchu a športu plánuje úzko spolupracovať so SOŠV na zabezpečení profesionálnej starostlivosti pre mladé športové talenty s dôrazom na duálnu kariéru, teda spojenie vzdelávania so športovou prípravou.

Rozvoj športovej infraštruktúry

Medzi viacerými plánmi ministerstva je zabezpečiť v spolupráci so Slovenským olympijským a športovým výborom (SOŠV) starostlivosť mladých talentovaných športovcov na profesionálnej úrovni v spojitosti so vzdelávaním, čiže podporiť duálnu kariéru. Rovnako aj zriadenie Centier olympijskej prípravy pri Stredných športových školách.

"Diskutujeme ohľadom podpory výstavby národnej infraštruktúry v komplexe Šamorína. Do konca roka to ešte bude téma, máme tam viaceré časti národnej športovej infraštruktúry, ktorá bola identifikovaná aj na stretnutí športových zväzov. Pracujeme s veľkým komplexným zoznamom a identifikujeme, čo je a nie je reálne. Sú tam aj projekty Národného streleckého centra i Národného cyklistického centra. Hľadáme riešenia, ako zabezpečiť aj formou nejakého dlhodobého financovania posun v týchto projektoch," skonštatoval Keketi.

Podľa prezidenta SOŠV Antona Siekela má tento ročník konferencie v sebe významné memento: "Zažil som ich viacero, rozoberali sme mnoho tém, o ktorých sme diskutovali a bol som častokrát z tých záverov spokojný. Preto považujem práve tento ročník za veľmi dôležitý, lebo máme ľudí vo vláde, silné témy a najdôležitejšie sú nástroje, ako ich presadzovať. Je veľmi dôležité, aby naša spoločnosť pochopila, aký významný je šport. Práve na tej konferencii sa o tom vo viacerých blokoch rozpráva. V uplynulých rokoch sa dostal do úplnej periférie záujmu politických špičiek. Terazvšak máme obrovskú šancu a príležitosť ukázať, že aké rozličné a významné benefity prináša pre túto krajinu."

Pozrite si archívnu reportáž o novej generácii slalomárov z 18. septembra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok