Generálna prokuratúra zastavila stíhanie voči kritikom sekty AllatRa. Vypočúvali novinárov, aktivistov aj odborníkov

Osoby, ktoré verejne informovali o aktivitách AllatRy, resp. o jej odnoži Tvorivej spoločnosti, už žilinská prokuratúra nevyšetruje. Generálna prokuratúra stíhanie zastavila. Budúcnosť Pavlaninovej, ktorá prípad viedla, jasná nie je.

Žilinka požiadal belgickú prokuratúru o informácie súvisiace s úmrtím Jozefa Chovanca
Foto: TASR/Michal Svítok

Generálna prokuratúra SR zastavila trestné stíhanie, ktoré bolo vedené voči kritikom medzinárodného sektárskeho hnutia AllatRa a jeho projektu Tvorivá spoločnosť, píše denník SME.

Kritici, medzi ktorými boli novinári, aktivisti aj odborníci, čelili obvineniam zo založenia a propagácie hnutia potláčajúceho základné ľudské práva.

Vyšetrovanie viedla Krajská prokuratúra v Žiline pod vedením prokurátorky Lucie Pavlaninovej, ktorá bola verejne spájaná s aktivitami spomínaného hnutia.

Generálna prokuratúra vo svojom stanovisku zdôraznila, že bude aj naďalej dôsledne plniť svoje zákonné úlohy a garantovať ochranu práv a zákonom chránených záujmov občanov. „Generálna prokuratúra bude aj naďalej bezvýhradne napĺňať svoje zákonné poslanie nielen ako orgánu riadiaceho, metodického a kontrolného vo vzťahu k podriadeným prokuratúram, ale i orgánu garantujúceho ochranu práv a zákonom chránených záujmov fyzických osôb, právnických osôb a štátu,“ uviedla prokuratúra.

Toto rozhodnutie generálna prokuratúra spravila po kritike zo strany médií a verejnosti, ktoré upozorňovali na možný konflikt záujmov v prípade prokurátorky Pavlaninovej. Tá sa predošle vzdala svojej funkcie vedúcej oddelenia boja s organizovaným zločinom po tom, ako sa objavili informácie o jej prepojení na hnutie AllatRa.

Pripomínalo to prenasledovanie

Hnutie AllatRa, ktoré sa v poslednom období spomínalo v slovenskom a českom mediálnom priestore často, je podľa odborníkov považované za pseudonáboženskú sektu, ktorá šíri konšpiračné teórie či podporuje pro-kremeľskú propagandu. Na Ukrajine sú jej predstavitelia dokonca podozrievaní z vlastizrady.

V rámci Slovenska sa zameriava predovšetkým na svoj globálny projekt Tvorivá spoločnosť, ktorý sa prezentuje ako iniciatíva na podporu spoločenských zmien. Zároveň však vzbudzuje obavy kvôli svojim kontroverzným praktikám.

V rámci výsluchov žilinská prokuratúra vyšetrovala viacero osôb, ktoré buď otvorene kritizovali AllatRu, alebo o nej v médiách informovali. Doposiaľ sú známe štyri prípady týchto vypočúvaní.

Kristína Ciroková, novinárka webu Seznam Zprávy, vo svojich článkoch upozorňovala na nebezpečenstvá spojené s aktivitami tejto organizácie. Ivana Škodová, ktorá pracuje pre občianske združenie Integra, sa venuje problematike siekt a prevencii pred ich škodlivými vplyvmi. Jakub Jahl, český youtuber a študent teológie, sa zase otvorene stavia proti vplyvu podobných organizácií. Karolína Kiripolská, novinárka Investigatívneho centra Jána Kuciaka, napísala článok o aktivitách organizácie na Slovensku a jej prepojení na rôzne firmy.

Za sektu agitovala

Samotná Pavlaninová, ktorá bola zodpovedná za vyšetrovanie, v minulosti propagovala aktivity hnutia AllatRa. Napriek tomu, že Pavlaninová tieto obvinenia odmietla, jej kolegovia pre médiá potvrdili, že mala k hnutiu bližšie väzby. V rámci svojho pracoviska napríklad propagovala činnosť Tvorivej spoločnosti, či predávala jej produkty.

Médiá tiež upozornili na problematický spôsob výsluchov kritikov sekty. Vyšetrovanie sa týkalo nielen ich verejných vystúpení a článkov, ale v niektorých prípadoch aj ich súkromného života. ICJK označilo výsluchy svojich novinárov za zastrašujúce a manipulatívne.

Zvlášť znepokojivým bol výsluch Škodovej, počas ktorého vyšetrovateľ údajne použil termín „antikultisti“. Ten používa samotné hnutie AllatRa na označenie svojich kritikov. Obviňuje ich napríklad aj z šírenia nacizmu.

Trestné oznámenie voči kritikom organizácie podal Miroslav Kasan, ktorý vedie Centrum národnej medicíny Agapé, a ktorý sa na svojom webe hlási k podpore Tvorivej spoločnosti. Kasan praktizuje ľudové liečiteľstvo, pričom využíva metódy, ktorých efektivita nie je vedecky potvrdená.

Prípad Pavlaninovej bude ešte preskúmaný špeciálnou komisiou, ktorú zriadil krajský prokurátor v Žiline Tomáš Balogh.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok