Žilinskí prokurátori sa zastali novinárov vypočúvaných v kauze AllatRa. Ich činnosť považujú za základný pilier demokracie

14.10.2024 13:32

Skupina prokurátorov Krajskej prokuratúry Žilina vydala spoločné vyhlásenie, v ktorom reaguje na nedávno medializované informácie a dôrazne sa dištancuje od akýchkoľvek spojitostí so sektárskou organizáciou AllatRa.

Špecializovaný trestný súd by mal schvaľovať dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a Slobodníkom
Foto: TASR/František Iván (ilu.)

Celé jeho znenie publikoval Denník N.

Týmto krokom chcú prokurátori reagovať na šíriace sa špekulácie a zároveň vyjadriť jasný postoj k demokratickým hodnotám.

Vo vyhlásení uvádzajú, že jednou z najvyšších priorít orgánov vymáhajúcich právo je „potláčanie prejavov smerujúcich k podpore alebo propagácii organizácií usilujúcich sa odstrániť demokratický spoločenský poriadok“. Prokurátori zároveň zdôrazňujú, že ich povinnosťou je chrániť demokratický systém a odmietajú akékoľvek aktivity, ktoré by mohli ohroziť tento základný pilier spoločnosti.

Prokurátori sa zároveň vyjadrujú k úlohe médií v rámci ochrany demokracie. „Serióznu novinársku činnosť považujeme za jeden zo základných pilierov systému ochrany demokratického zriadenia,“ píše sa v stanovisku. Podľa prokurátorov je dôležité, aby sa právne normy neaplikovali spôsobom, ktorý by mohol vzbudzovať pochybnosti o ich účelovosti či spravodlivosti.

Nesúhlasia s útokmi na prokurátorku

Okrem dištancovania sa od organizácií, ako je AllatRa resp. Tvorivá spoločnosť, sa prokurátori vyhradili aj voči výhražným a difamačným prejavom, ktoré sa šíria v online priestore a sú namierené proti prokurátorke Lucii Pavlaninovej. Tá vypočúvala niektorých novinárov a aktivistov venujúcich sa téme pôsobenia Tvorivej spoločnosti.

Vo vyhlásení odmietajú takéto správanie a pripomínajú, že podobné praktiky sú v rozpore so zásadami slušného správania.

Pod vyhlásenie sa podpísali prokurátori Alexander Feník, Michal Panák, Jozef Kováčik, Stanislav Jakubčík, Marián Ukrop, Peter Hajtman, Silvia Jakubčíková, Ivana Dudíková a Silvia Šinkovičová.

Kompletné vyhlásenie prokurátorov:

My, dole podpísaní prokurátori v súvislosti s medializovanými informáciami uvádzame, že za jednu z najvyšších priorít orgánov vymáhajúcich právo považujeme potláčanie prejavov smerujúcich k podpore, alebo propagácii organizácií usilujúcich sa odstrániť demokratický spoločenský poriadok.

Serióznu novinársku činnosť považujeme za jeden zo základných pilierov systému ochrany demokratického zriadenia. Vo všeobecnosti sme názoru, že je neprípustné aplikovanie trestno-právnych noriem, ktoré by vzbudzovalo čo i len pochybnosti o účelovosti postupu orgánov činných v trestnom konaní.

Zároveň sa dištancujeme od akéhokoľvek nášho spájania s aktivitami subjektov označovaných ako AllatRa alebo Tvorivá spoločnosť.

Rovnako však dôrazne odmietame difamujúce a zastrašujúce výroky šíriace sa vo virtuálnom priestore na adresu konkrétnej prokurátorky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok