KĽDR prerušila cesty a železnice s Južnou Kóreou. Je to nepriateľský štát, armáda sa pripravuje na "svätú vojnu"

Severná Kórea úplne prerušila cestné a železničné spojenie s Južnou Kóreou, veľké časti železničných tratí a ciest zo susednej krajiny boli v utorok vyhodené do povetria. Ide o legitímny krok, ktorý bol podniknutý proti nepriateľskému štátu, ako ho definuje ústava, uviedli severokórejské štátne médiá.

KĽDR uviedla, že bude podnikať ďalšie opatrenia na trvalé opevnenie hranice s Južnou Kóreou, informovala severokórejská oficiálna agentúra KCNA.

Severná Kórea oznámila, že jej ústava teraz definuje Južnú Kóreu ako nepriateľský štát, pričom je to po prvýkrát, čo Pchjongjang potvrdil zmeny v zákonoch, ktoré už začiatkom roka požadoval severokórejský vodca Kim Čong-un. Informujú o tom správy agentúr Reuters a AFP.

Uzavretá južná hranica

Severokórejská štátna tlačová agentúra KCNA potvrdila, že severokórejská armáda výbuchmi v utorok zdemolovala úseky ciest spájajúcich obe Kórey.

Armáda KĽDR minulý týždeň prisľúbila, že natrvalo uzavrie svoju južnú hranicu po tom, čo tam mesiace ukladala míny a budovala protitankové zábrany. Kim Čong-un v januári vyhlásil južného suseda za hlavného nepriateľa svojej krajiny a povedal, že KĽDR už nemá záujem o znovuzjednotenie.

KCNA vo štvrtok uviedla, že armáda podnikla kroky na "fyzické odrezanie ciest a železníc KĽDR, ktoré vedú do Kórejskej republiky (Južnej Kórey)". Ide o súčasť "postupného úplného oddelenia jej územia, na ktorom vykonáva svoju zvrchovanosť, od územia Kórejskej republiky".

Po výbuchoch sú cesty úplne zablokované, čo je podľa KCNA nevyhnutným a legitímnym opatrením prijatým v súlade s požiadavkou KĽDR, ktorá jasne definuje Južnú Kóreu ako nepriateľský štát.

Blíži sa "svätá vojna" medzi Kóreami?

Severokórejský parlament minulý týždeň po prvýkrát potvrdil zmeny v základnom zákone krajiny v súlade s požiadavkami Kim Čong-una. AFP uvádza, že neboli poskytnuté žiadne detaily o ústavných zmenách.

Vzťahy medzi Soulom a Pchjongjangom sú v posledných mesiacoch mimoriadne vyhrotené. Severokórejský vodca v uplynulom období viackrát vyzval na urýchlenie vývoja v zbrojárskom priemysle vrátane navýšenia počtu centrifúg s cieľom exponenciálne zvýšiť počet jadrových zbraní. KĽDR taktiež pravidelne vypúšťa na územie Južnej Kórey balóny s odpadkami. V reakcii na to zase Južná Kórea začala z ampliónov vysielať na druhú stranu spoločných hraníc na dennej báze programy nemierené proti severokórejskému režimu.

Severokórejské štátne médiá v stredu uviedli, že do armády KĽDR vstúpilo od začiatku týždňa 1,4 milióna ľudí. Vojsko krajiny s 25 miliónmi obyvateľov sa od pondelka rozrástlo najmä o mladých ľudí, medzi nimi študentov, ktorí sú odhodlaní bojovať vo "svätej vojne za zničenie nepriateľa zbraňami revolúcie", uviedla KCNA.

Pozrite si reportáž o zničení ciest z 15. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok