KĽDR odpálila cesty, ktoré ju spájali s Južnou Kóreou, tá odpovedala výstrelmi. Kim Čong-un hovorí o "provokácii"

dnes 07:26

Severokórejská armáda v utorok na svojej strane silne militarizovanej hranice vyhodila do povetria časti dvoch ciest spájajúcich oba kórejské štáty, ktoré sa však vzhľadom na rastúce nepriateľstvo už nepoužívajú.

Juhokórejská armáda v reakcii na zničenie časti ciest severne od demarkačnej línie vypálila výstražné výstrely, oznámil podľa tlačových agentúr zbor náčelníkov štábov juhokórejských ozbrojených síl. Zbor tiež uviedol, že juhokórejská armáda tiež posilňuje prieskum a svoju pripravenosť.

Prerušenie vzťahov

Zničenie ciest by zodpovedalo úsiliu severokórejského vodcu Kim Čong-una prerušiť vzťahy s Južnou Kóreou, ktorú propaganda vykresľuje ako úhlavného nepriateľa KĽDR, napísala agentúra AP.

Napätie na Kórejskom polostrove sa zvyšuje v dôsledku eskalujúcej slovnej vojny po tom, čo KĽDR obvinila svojho suseda z vysielania dronov nad hlavné mesto Pchjongjang, kde podľa Severnej Kórey bezpilotné lietadlá rozhádzali nad mestom "obrovské množstvo" letákov. To KĽDR nazvala politickou a vojenskou provokáciou, ktorá by mohla viesť k ozbrojenému konfliktu, poznamenala agentúra Reuters.

Kim Čong-un reaguje na "provokáciu"

V predchádzajúcej ére uvoľňovania napätia na polostrove na prelome tisícročí prepojili oba štáty dve cesty a dve železničné trate, vedúce cez silne opevnenú hranicu. Ale neskôr bola prevádzka postupne zastavená pre spory o severokórejský jadrový program a ďalšie problémy, napísala AP.

Hovorca juhokórejského zboru náčelníkov štábov v pondelok odmietol odpovedať na otázku, či spomínané bezpilotné lietadlá riadila juhokórejská armáda alebo civilisti, napísala agentúra Reuters. Podotkla, že v ten istý deň severokórejský vodca Kim Čong-un predsedal porade s predstaviteľmi obrany a bezpečnosti, na ktoré sa prejednávala otázka, ako zareagovať na "vážnu provokáciu nepriateľa", napísala štátna tlačová agentúra KCNA.

Pozrite si reportáž zo 14. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok