Washington hovorí o obrane, Irán o otvorenej vojne. Prečo USA posielajú Izraelu protiraketový systém THAAD?

Spojené štáty potvrdili dodávku výškového protiraketového systému THAAD do Izraela. Najmodernejšia mobilná batéria posilní izraelské nebo po tom, ako iránske rakety po prvý raz prelomili jeho štít protivzdušnej obrany.

Libanon
Foto: TASR/AP

Obchodné plány narušil Hamas

Podľa nepotvrdených informácií prejavila záujem o dodávku batérií aj Saudská Arábia výmenou za oficiálne uznanie Izraela. Takzvaná normalizačná dohoda bola do značnej miery zmarená po útoku Hamasu na izraelské civilné ciele 7. októbra 2023.

Izrael má uznávaný systém vzdušnej obrany vyvinutý spolu so Spojenými štátmi vrátane exoatmosférických rakiet Arrow 2 a Arrow 3, ktoré lietajú hypersonickou rýchlosťou a dokážu zostreliť balistické rakety aj vo vesmíre. Konštruktéri systému Arrow uviedli, že proti iránskemu útoku „fungoval podľa očakávaní“ s „úžasnými“ výsledkami.

Podľa izraelských údajov USA poslali Izraelu za posledný rok až 50 000 ton zbraní.

Rozporuplný postoj USA

Denník BBC v súvislosti s dodávkou vojenskej pomoci upozorňuje aj na niektoré politické úskoky Spojených štátov. Washington sa na začiatku konfliktu snažil vyvíjať nátlak na Izrael a jeho protivníkov, aby nestupňovali vojnu, následne naliehal na diplomatické rokovania.

Keď mierové plány zlyhali, Biely dom podporil rozhodnutia svojho izraelského spojenca a zároveň ho začal vojensky chrániť.

Irán zintenzívnil raketové útoky po vražde ďalšieho politického vodcu a vyjednávača Hamasu Ismaila Haniyeha, rozsiahlych leteckých útokoch na husto obývané časti Bejrútu a pozemnej invázii do Libanonu.

Izrael uviedol, že zasahuje proti vedeniu Hizballáhu a ničí jeho rozsiahle raketové sklady, útoky na civilné ciele jednoznačne odmieta. Kabinet premiéra Benjamina Netanjahua tvrdí, že len vojenský tlak a oslabenie schopností Hizballáhu zabezpečí, aby sa 60 000 Izraelčanov mohlo vrátiť do svojich domovov na severe krajiny.

Ohrozujú životy svojich vojakov

Pentagón opisuje nasadenie protiraketového systému ako súčasť „širších úprav, ktoré americká armáda v posledných mesiacoch vykonala“ na podporu Izraela a ochranu amerického personálu. Uvádza, že THAAD bol v južnom Izraeli nasadený len raz počas cvičenia v roku 2019.

Nasadenie americkej armády v Izraeli mimo vojenských cvičení je vzhľadom na vlastné izraelské kapacity mimoriadne zriedkavé. Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arakčí v nedeľu varoval, že USA nasadením amerických raketových systémov v Izraeli „ohrozujú životy svojich vojakov“.

Pozrite si archívnu reportáž o postoji USA k útokom na energetickú infraštruktúru z 2. októbra 2024:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok