Washington hovorí o obrane, Irán o otvorenej vojne. Prečo USA posielajú Izraelu protiraketový systém THAAD?

Spojené štáty potvrdili dodávku výškového protiraketového systému THAAD do Izraela. Najmodernejšia mobilná batéria posilní izraelské nebo po tom, ako iránske rakety po prvý raz prelomili jeho štít protivzdušnej obrany.

Libanon
Foto: TASR/AP

Prezident Joe Biden oznámil, že batéria je určená „na obranu Izraela“, ktorý očakáva odvetu za októbrový útok. Začiatkom mesiaca vypálila izraelská armáda na Irán viac ako 180 balistických rakiet.

Dodanie najnovšieho protivzdušného systému sa dostalo do pozornosti svetových veľmocí práve pre priame zapojenie USA do regionálneho konfliktu.

Na energetické ciele útočiť nebudú

Pentagón potvrdil, že do Izraela v pondelok (14.10.) dorazil predsunutý vojenský tím s komponentmi potrebnými pre protivzdušný systém, pričom ďalšia armádna jednotka so súčiastkami príde do krajiny v najbližších dňoch. Batéria bude funkčná v „blízkej budúcnosti“, uvádza sa vo vyhlásení.

Americká vláda verí, že od Izraela získala záruky, že nepodnikne útoky na iránske jadrové alebo ropné zariadenia v odvete voči Teheránu. Podľa šéfa Bieleho domu by takýto útok mohol vyvolať špirálovitý konflikt s vplyvom na svetové hospodárstvo.

Administratívna prezidenta Bidena sa taktiež nazdáva, že zaslanie americkej batérie protiraketového systému THAAD s približne stovkou vojakov na jej obsluhu zmiernilo niektoré obavy Izraela z možnej iránskej odvety.

Najmodernejšia protiraketová obrana

Americká intervencia do konfliktu na Blízkom východe však naznačuje aj potrebu Izraela po obrannej pomoci USA uprostred rozširujúcej sa vojny v regióne, píše BBC.

Iránske balistické rakety Fattah-1, ktoré prenikli trojstupňovým obranným štítom Izraela, boli vystrelené smerom do zemskej atmosféry, kde zmenili trajektóriu a následne klesli k cieľu. Jednou z vojenských výhod takýchto rakiet je obrovská rýchlosť v porovnaní s riadenými strelami alebo bezpilotnými lietadlami.

Podľa najväčšieho amerického výrobcu zbraní je mobilný systém protivzdušnej obrany THAAD veľmi účinný proti balistickým strelám.

Systém s pokročilým radarom disponuje šiestimi odpaľovacími zariadeniami namontovanými na nákladných vozidlách, pričom na každom odpaľovacom zariadení je osem stíhačov. Náklady na jednu batériu predstavujú približne 1 miliardu dolárov (900 miliónov eur) a na jeho obsluhu je potrebná približne 100-členná posádka.

THAAD je veľmi žiadaný aj na Ukrajine, ktorá čelí masívnym útokom ruských rakiet.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok