Záhada „kráľovnej dronov“ pokračuje. Zostrelili si Rusi na Ukrajine vlastnú supermodernú tajnú zbraň?

12.10.2024 11:21

Keď sa na oblohe pri frontovej línii na východe Ukrajiny skrížia dva biele kondenzačné pruhy, zvyčajne to znamená jediné – chystá sa ruský útok. To, čo sa však stalo pri meste Kosťantynivka, bolo nečakané. Dolný pruh sa rozdelil na dva a nový objekt sa rýchlo zrýchlil smerom k druhému pruhu, až kým sa neskrížili a jasný oranžový záblesk osvetlil oblohu.

S-70 dron
Foto: Profimedia

Ochotnik je navrhnutý na to, aby niesol bomby a rakety, útočil na pozemné a vzdušné ciele a vykonával prieskum. A čo je dôležité, je vyvinutý tak, aby spolupracoval s ruskými stíhačkami piatej generácie Su-57.

Jeho vývoj prebieha od roku 2012 a prvý let absolvoval v roku 2019. Až do minulého víkendu neexistoval dôkaz, že by bol použitý v aktuálnom konflikte na Ukrajine.

Tento rok ho údajne videli na letisku v Achtubinsku na juhu Ruska, ktoré slúži ako základňa pre útoky na Ukrajinu. Preto je možné, že let nad Kosťantynivkou bol jedným z prvých pokusov Moskvy otestovať túto novú zbraň v bojových podmienkach.

Na mieste havárie údajne našli trosky jednej z notoricky známych ruských dlhodosahových bômb D-30, ktoré používajú satelitnú navigáciu a sú mimoriadne nebezpečné.

Prečo Ochotnik letel spolu so stíhačkou Su-57?

Podľa ukrajinského leteckého experta Anatolija Chrapchynského mohla stíhačka prenášať signál z pozemnej základne na dron, aby rozšírila ich operačný rádius.

Zlyhanie tohto dronu je nepochybne veľkým úderom pre ruskú armádu.

S-70 mal ísť do výroby už tento rok, no je zjavné, že bezpilotné lietadlo ešte nie je pripravené. Predpokladá sa, že boli postavené štyri prototypy, pričom dron, ktorý bol zostrelený nad Ukrajinou, bol pravdepodobne najpokročilejší z nich.

Ukrajinci môžu získať cenné informácie aj z trosiek

Aj keď bol zničený, ukrajinské sily môžu z trosiek získať cenné informácie o Ochotniku.

„Môžeme zistiť, či má vlastné radary na vyhľadávanie cieľov alebo či munícia má vopred naprogramované súradnice útoku,“ vysvetľuje Chrapchynskyj.

Už len zo štúdia obrázkov z miesta havárie usudzuje, že schopnosti dronu stealth sú obmedzené.

Keďže tvar trysky motora je okrúhly, môže byť zachytený radarom, a to isté platí pre početné nity, ktoré sú pravdepodobne vyrobené z hliníka.

Trosky budú určite dôkladne skúmané ukrajinskými inžiniermi, pričom ich zistenia sa pravdepodobne dostanú aj k západným partnerom Kyjeva.

Tento incident však ukazuje, že Rusi sa neuspokoja s tradičnými zbraňami a obrovskými ľudskými zdrojmi – neustále pracujú na nových a sofistikovanejších spôsoboch vedenia vojny. A čo dnes zlyhalo, môže nabudúce uspieť.

Pozrite si aj reportáž z 11. októbra o európskom turné ukrajinského prezidenta:

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok