Záhada „kráľovnej dronov“ pokračuje. Zostrelili si Rusi na Ukrajine vlastnú supermodernú tajnú zbraň?

12.10.2024 11:21

Keď sa na oblohe pri frontovej línii na východe Ukrajiny skrížia dva biele kondenzačné pruhy, zvyčajne to znamená jediné – chystá sa ruský útok. To, čo sa však stalo pri meste Kosťantynivka, bolo nečakané. Dolný pruh sa rozdelil na dva a nový objekt sa rýchlo zrýchlil smerom k druhému pruhu, až kým sa neskrížili a jasný oranžový záblesk osvetlil oblohu.

S-70 dron
Foto: Profimedia

Ukrajinci sa začali pýtať, či nešlo o prípad tzv. priateľskej paľby, pri ktorej ruské vojenské lietadlo zostrelilo iné 20 km od frontovej línie, alebo či to bol ukrajinský stíhač, ktorý zostrelil ruské lietadlo. Píše BBC.

Vzápätí z trosiek zistili, že boli svedkami zničenia najnovšej ruskej zbrane – tajného bojového dronu S-70 Ochotnik.

Stíhačka bez kokpitu

Tento dron nie je obyčajným bezpilotným zariadením. Nazvali ho Ochotnik (Lovec) - toto ťažké, bezpilotné vozidlo je veľké ako stíhačka, ale bez kokpitu.

Je ťažko detekovateľný a jeho tvorcovia tvrdia, že „nemá vo svete takmer žiadnu obdobu.“

Hoci to všetko môže byť pravda, zjavne sa niečo pokazilo. Druhý kondenzačný pruh na videu pravdepodobne pochádzal z ruského lietadla Su-57, ktoré sa dron zrejme pokúšalo zachytiť.

Nechceli, aby sa dostal do rúk nepriateľa

Keďže sa však oba stroje pohybovali v zóne ukrajinskej protivzdušnej obrany, predpokladá sa, že padlo rozhodnutie zničiť Ochotnik, aby sa nedostal do rúk nepriateľa.

Moskva a Kyjev sa oficiálne nevyjadrili k tomu, čo sa stalo pri Kosťantynivke. Analytici však predpokladajú, že Rusi stratili kontrolu nad dronom, pravdepodobne kvôli rušeniu ukrajinskými elektronickými systémami.

Tento konflikt priniesol množstvo dronov, no žiadny nebol ako ruský S-70.

Váži viac ako 20 ton a údajne má dosah 6 000 km. Je tvarovaný ako šíp a podobá sa na americký stealth bojový dron X-47B, vyvinutý pred desiatimi rokmi.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok