Krátky život "kráľovnej dronov". Ruský stroj S-70 mal skončiť v troskách po zásahu vlastnej armády

dnes 14:59

Ruská armáda údajne zostrelila nad ukrajinskou bojovou zónou svoj vlastný supermoderný experimentálny dron S-70, prezývaný Lovec. Denník Kyiv Post upozornil, že stroj bol zrejme „zostrelený“ z oblohy najmodernejšou ruskou stíhačkou Su-57. Zostrelenie mohlo byť zámerné - je možné, že Rusi nechceli, aby sa dron dostal do ukrajinských rúk.

dron Ukrajina
Foto: X/Mariusz Marszałkowski

Je to pravdepodobne najväčší dron na svete, informoval o tom portál CNN Prima News. Rusi ho začali vyvíjať pred niekoľkými rokmi a prvý prototyp bol dokončený v roku 2018. Teraz sa podľa dostupných informácií „kráľovná dronov“ objavila na Ukrajine.

Rusko malo na Ukrajine testovať experimentálny dron S-70 v oblasti Kosťantynivka. Teda v mieste prudkých bojov.

Stroj však údajne skončil v troskách. Predpokladá sa, že ho nezostrelila ukrajinská protivzdušná obrana, ale zničila ho ruská armáda. A je veľmi pravdepodobné, že zámerne. Informoval o tom denník Kyiv Post.

Vojenskí blogeri z Ukrajiny a Ruska sa aktuálne dohadujú, čo stálo za zostrelením stroja. Na sociálnych sieťach sa totiž začalo šíriť video, ktoré údajne ukazuje výbuch dronu. Na ďalších záberoch sú jeho trosky na zemi.

Mal sa pokaziť

Najpravdepodobnejšia verzia príbehu sa opiera o myšlienku, že experimentálny dron sa pokazil vo vzduchu. Aby sa technológia nedostala do ukrajinských rúk, Rusi sa rozhodli stroj zostreliť sami. Moskva sa k incidentu oficiálne nevyjadrila.

Dron má vzletovú hmotnosť približne 20 ton a rozpätie krídel 20 metrov. „Údajne je vybavený súborom senzorov najnovšej generácie vrátane radaru s fázovanou sústavou a optoelektronických a infračervených detektorov. Predpokladá sa, že nesie náklad zbraní s hmotnosťou približne 2,8 tony vrátane riadených a neriadených striel a bômb v dvoch vnútorných zásobníkoch,“ uviedla webová stránka denníku Kyiv Post.

Dron poháňa upravená verzia prúdového motora AL-41F z lietadla Su-57, vďaka čomu má údajný operačný dolet 6 000 kilometrov. Napriek svojej značnej veľkosti údajne využíva rôzne stealth technológie, ako sú kompozitné materiály a špecializované nátery, ktoré výrazne znižujú jeho radarovú stopu.

Ujma na morálke

Web Forbes komentoval situáciu slovami, že pre Rusko je to „zahanbujúca“ strata. Naznačil tiež, že poruchu dronu mohli spôsobiť ukrajinské rušičky.

The Kyiv Post konštatoval, že „strata dronu, ktorý je stále považovaný za prototyp, nemusí byť z vojenského hľadiska až takou stratou, ale jeho zostrelenie takýmto spôsobom, a navyše tak verejne, môže byť ranou pre morálku tých Rusov, ktorí boli svedkami udalosti prostredníctvom sociálnych médií“.

Pozrite si reportáž z 19. septembra 2024 o tom, že Putin 10-násobne zvýši výrobu dronov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok