Výročie útoku na Zámockej: Od tragédie, ktorá šokovala Slovensko, uplynuli dva roky

Od útoku na Zámockej pred Teplárňou v Bratislave (12. 10. 2022) uplynuli dva roky. Vtedy 19-ročný študent zastrelil dvoch mužov, Matúša a Juraja. Zločin, pri ktorom použil otcovu zbraň, z nenávisti voči LGBTI+ komunite napokon ukončil samovraždou.

Zámocka
Foto: ta3

Myšlienkové pochody vraha

Primárnym cieľom páchateľa bol vtedajší predseda vlády Eduard Heger, ktorého opakovane sledoval.

Vrah bol v deň útoku na adrese Hegerovho bydliska, ale nezastihol ho, čo si zapísal aj do denníka, ktorý polícia zaistila. V denníku uviedol, že prechádza na plán B, keďže primárny cieľ sa mu nepodarilo zachytiť.

"Plánom B bol podnik Tepláreň na Zámockej ulici," povedal vtedajší špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Z páchateľovho mobilu bolo podľa neho zrejmé, že bar registroval už niekoľko mesiacov pred skutkom.

Páchateľ dva dni pred útokom na Tepláreň z roku 2022 komunikoval s linkou dôvery IPčko. "Musím zomrieť, ale mám obrovský strach," uviedol. Linka sa s ním následne neúspešne snažila spojiť.

Lipšic útok označil za chladnokrvný: "Mal charakter popravy".

"Páchateľ si bol po prvej streľbe prebiť zbraň a následne obidvom poškodeným strelil do oblasti hlavy, respektíve krku," povedal.

Vyšetrovanie prípadu

Počas dňa, keď bol skutok spáchaný, zverejnil Juraj K. svoj manifest. Vzormi mu boli útoky z Nového Zélandu a z Kalifornie. 

Trestné stíhanie bolo zastavené, lebo páchateľ skutku je mŕtvy. Za spáchanie priestupku v podobe nezabezpečenia strelnej zbrane pred neoprávneným zneužitím bol uznaný za vinného príbuzný strelca. 

Pozrite si archívnu reportáž z 15. januára 2024 o ukončení vyšetrovania.

Spoveď Radky po tragédii

Radka (28) zažila hrôzu, ktorú si mnohí z nás ani nevedia predstaviť. Sedela s priateľmi vo svojom obľúbenom podniku Tepláreň na Zámockej ulici v Bratislave, bavila sa, keď sa v sekunde všetko zmenilo.

Pred očami jej zavraždili dvoch blízkych priateľov a ju postrelili do nohy.

V exkluzívnom rozhovore pre ta3 odpovedala aj na to, ako si spomína na osudný večer a priateľov Juraja a Matúša.

Trenčín spomína na Juraja a Matúša

Mesto Trenčín zorganizovalo v piatok (11. 10.) spomienku na Juraja Vankuliča a Matúša Horvátha.

Radnica tak reagovala na zrušenie spomienkového podujatia na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Primátor mesta poslal Mazurekovi odkaz

Primátor Rybníček pripomenul, že spomienka na zavraždených sa konala aj minulý rok, bola internou záležitosťou gymnázia, nikto o tom ani nevedel a bolo to v poriadku.

Podľa vlastných slov ho trápi, že vedenie školy a mnohí iní v tom študentov nechali samých a nikto sa ich nezastal.

Podujatie na gymnáziu zrušili po tom, ako europoslanec Milan Mazurek (Republika) obvinil učiteľku, že v škole presadzuje LGBTI tematiku. Učiteľka mala osloviť žiakov, aby prišli do školy v pestrofarebnom oblečení na znak solidarity s obeťami útoku. Mali takisto vytvoriť plagáty, ktoré budú súčasťou výstavy na chodbe školy.

Čo sa dialo po útoku na Tepláreň

Bezprostredne po útoku na Tepláreň vznikla iniciatíva Ide nám o život, ktorá za veľkej podpory verejnosti žiadala politických predstaviteľov, aby prijali konkrétne kroky na zlepšenie života a postavenia LGBTI+ ľudí na Slovensku.

Pred podnikom sa po tragédii striedali viacerí, aby zapálili sviečky, položili kvety a zanechali odkazy. Tragická udalosť zasiahla rodiny obetí, LGBT+ ľudí, študentov Univerzity Komenského i širokú verejnosť. 

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok