Výročie útoku na Zámockej: Od tragédie, ktorá šokovala Slovensko, uplynuli dva roky

Od útoku na Zámockej pred Teplárňou v Bratislave (12. 10. 2022) uplynuli dva roky. Vtedy 19-ročný študent zastrelil dvoch mužov, Matúša a Juraja. Zločin, pri ktorom použil otcovu zbraň, z nenávisti voči LGBTI+ komunite napokon ukončil samovraždou.

Zámocka
Foto: ta3

Politici sa vrátili do starých koľají

LGBTI+ komunita sa od teroristického útoku na Zámockej ulici v Bratislave musí skrývať. Čelí urážkam, vyhrážaniu aj hejtu. Namiesto pomoci sa štát zaoberá tým, ako znemožniť právnu tranzíciu a uráža ľudí s odlišnou sexuálnou orientáciou návrhmi zákonov o dôverníkoch či súkromných nadáciách.

Takto reagovali šesť mesiacov od útoku občianske združenia, iniciatívy i členovia LGBTI+ komunity:

Roman Samotný, majiteľ podniku Tepláreň

"Teroristický útok pred Teplárňou spôsobil traumu celej spoločnosti. Ukázal totiž, ako hlboko je skrytá nenávisť, a koľko práce ešte treba spraviť, aby sme boli krajinou, kde dokážeme spolu žiť vo vzájomnej úcte. Hoci mnohí politici a političky sľubovali pomoc, často to zostalo iba pri prázdnych slovách."

Martin Macko, riaditeľ občianskeho združenia Iniciatíva Inakosť

"Jedinou pozitívnou zmenou je, že sa polícia viac venuje prípadom násilia motivovaného nenávisťou voči LGBTI+ ľuďom a vyzýva spoločnosť, aby takéto prípady nahlasovali. Zverejnili sme výzvu s názvom Ide nám o život, v ktorej boli vypísané konkrétne opatrenia, ktoré sme požadovali. Z nich bolo naplnené iba jedno, ktoré sa týka nových usmernení štandardných liečebných postupov pre transrodových ľudí v prípade tranzície."

Rado Sloboda, riaditeľ Amnesty International Slovensko

"Vraždenie na Zámockej bolo obrovskou tragédiou. Nebol to však prvý, a žiaľ ani posledný útok na queer ľudí na Slovensku, ktorí dlhodobo čelia ohrozovaniu ich životov a ľudských práv. Len pár dní po streľbe na Zámockej poslanci a poslankyne NR SR odmietli návrh zákona, ktorý by priniesol niekoľko malých, takmer symbolických, zlepšení do života párov rovnakého pohlavia. 

LGBTI+ ľudia sa stali terčom a verejným nepriateľom aj napriek tomu, že rovnosť práv by majorite nijako neškodila. Z ľudských práv jednej minority sa stal, opäť, predmet predvolebnej diskusie a politického boja. Aj napriek tomu, že sa Slovenská republika členstvom v EÚ a podpisom medzinárodne platných dokumentov zaviazala k ochrane práv pre všetkých, naše politické elity opakovane dokazujú, že tieto hodnoty skutočne nerešpektujú."

Pozrite si archívnu reportáž z 12. októbra 2023, keď sme si pripomínali rok od tragickej udalosti.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok