Trenčín si pripomenul dva roky od tragédie na Zámockej. V tejto situácii nie je možné mlčať, odkazuje primátor mesta

dnes 12:29 , Aktualizované: dnes 22:22

V sobotu (12.10.) si pripomenieme dva roky od tragickej udalosti v Teplárni na Zámockej v Bratislave. Mesto Trenčín zorganizovalo spomienku na obete tejto udalosti. Na mieste bola aj redaktorka Veronika Cepková, ktorá nám prezradila, ako to v Trenčíne vyzeralo.

Radnica tak reagovala na zrušenie spomienkového podujatia na Gymnáziu Ľudovíta Štúra v Trenčíne.

Primátor mesta poslal Mazurekovi odkaz

Primátor mesta Trenčín Richard Rybníček pripomenul, že spomienka na zavraždených sa konala aj minulý rok, bola internou záležitosťou gymnázia, nikto o tom ani nevedel a bolo to v poriadku. Podľa vlastných slov ho trápi, že vedenie školy a mnohí iní v tom študentov nechali samých a nikto sa ich nezastal.

"Nahnevalo ma to, že v internom priestore školy, tak ako to urobili minulý rok, si študenti chceli spomenúť na ľudí zo Zámockej. Malo to tam zostať, je to úplne nevinná vec. Keď do toho politika tak dramaticky vstúpila cez Mazureka, povedal som si, že nie je možné v takýchto situáciách mlčať," reagoval Rybníček.

Vyslal študentom jasný signál, že sú slobodní ľudia. "Sú to študenti od 11 do 15 rokov. Myslím si, že už majú svoj názor na svet," dodal.

Predseda SaS podporil spomienkovú akciu

Predseda SaS Branislav Gröhling sa zastal študentov a učiteľov Gymnázia Ľudovíta Štúra v Trenčíne a poďakoval im a aj primátorovi Rybníčkovi za to, že sa "nebáli nastaviť zlu zrkadlo".

Prečo gymnázium zrušilo podujatie?

Podujatie na gymnáziu zrušili po tom, ako europoslanec Milan Mazurek (Republika) obvinil učiteľku, že v škole presadzuje LGBTI tematiku. Učiteľka mala osloviť žiakov, aby prišli do školy v pestrofarebnom oblečení na znak solidarity s obeťami útoku. Mali takisto vytvoriť plagáty, ktoré budú súčasťou výstavy na chodbe školy.

Z podpory šírenia ideológie Mazurek obvinil aj Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR. Rezort odmietol, že by umožňoval šírenie akejkoľvek ideológie v prostredí škôl.

Podľa ministra Druckera o obsahu vzdelávania na školách nemajú rozhodovať "ľudia, ktorí popierať holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenska Slovenské národné povstanie". Následne vyzval, aby školám a deťom dali takíto ľudia pokoj.

"O to väčšiu hanbu vnímam, ak politici v rámci boja o moc takýmto primitívnym spôsobom berú deti za terče," uviedol a dodal, že "možno by sa títo politici mali viac vzdelávať alebo v ich prípadoch toto vzdelávanie zlyhalo".

Pozrite si živé vstupy redaktorky Cepkovej:

Pozrite si archívnu reportáž z 9. októbra o spomienke, ktorá vyvolala vášne.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok