Drucker sa zastal gymnázia v Trenčíne a poslal odkaz Mazurekovi: O školách nebudú rozhodovať tí, ktorí popierajú holokaust

9.10.2024 13:13

Minister školstva Tomáš Drucker odsúdil slovné útoky europoslanca Milana Mazureka na trenčianske gymnázium. Škola minulý týždeň zrušila spomienku na obete streľby na Zámockej po tom, čo Mazurek vo videu obviňoval učiteľku.

Tomáš Drucker
Foto: TASR/Jaroslav Novák

Primitívna kampaň a zastrašovanie

„V posledných dňoch som bol v kontakte s vedením gymnázia v Trenčíne, ktoré sa stalo terčom nehorázneho útoku extrémistických politikov a dezinformačných médií,“ povedal na začiatok minister školstva Tomáš Drucker na tlačovej konferencii po výjazdovom rokovaní vlády v Modre.

„Je absolútne neprijateľné, aby takáto kvalitná škola, alebo akákoľvek iná škola, bola terčom primitívnej kampane a zastrašovania. A myslím si, že naozaj len zúfalci, ktorí nemajú čo Slovensku ponúknuť, si za terč a cieľ svojich útokov berú deti, školu a učiteľov,“ pokračoval.

Podľa ministra obsahu vzdelávania na školách nemajú rozhodovať „ľudia, ktorí popierať holokaust, alebo pre ktorých je čiernym dňom histórie Slovenska Slovenské národné povstanie“. Následne vyzval, aby školám a deťom dali takíto ľudia pokoj.

„O to väčšiu hanbu vnímam, ak politici v rámci boja o moc takýmto primitívnym spôsobom berú deti za terče,“ uviedol a dodal, že „možno by sa títo politici mali viac vzdelávať alebo v ich prípadoch toto vzdelávanie zlyhalo“.

Minister upozornil na závažnosť šikany

Drucker následne upozornil, že za vážny problém na školách považuje šikanu a „tí, ktorí zdieľajú primitívne videá“, by sa podľa neho mali radšej zaujímať o to, či ich dieťa nečelí šikane.

Minister následne ubezpečil vedenia škôl, že „ministerstvo nebude politikárčiť a bude robiť všetko pre to, aby školy ochránil od primitívnych útokov politikov, ale aj kohokoľvek iného“.

„Vyzývam všetkých ľudí na Slovensku, aby sa zaujímali o budúcnosť svojich detí, o to, aby boli úspešné. A ak majú potrebu vychovávať svoje deti k hodnotovým otázkam, tak to majú robiť doma,“ vyhlásil minister.

„Vyzývam kohokoľvek iného, kto chce viesť svoje dieťa k hodnotovým otázkam, tak v prvom rade vlastným príkladom,“ uzavrel.

Aféra ohľadom podujatia na trenčianskom gymnáziu

Trenčianske gymnázium plánovalo zorganizovať na škole spomienku na obete tragického útoku z 12. októbra 2020 v bratislavskom podniku Tepláreň na Zámockej ulici.

Poslanec Európskeho parlamentu Milan Mazurek však prostredníctvom videa na dezinformačnom videoblogu obvinil školu aj učiteľku, ktorá má stáť za organizáciou podujatia, zo šírenia ideológie.

Vedenie školy sa rozhodlo akciu zrušiť a zdôvodnilo to tým, že „bola nesprávne pochopená“. 

Pozrite si celú tlačovú konferenciu po výjazdovom rokovaní vlády, v rámci ktorej vystúpil aj Tomáš Drucker (35:00):

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok