V zozname najčudnejších europoslancov figuruje aj meno Milana Mazureka. Portál Politico ho označil za „usmievavého rasistu“

18.6.2024 00:00

Napriek extrémnym prejavom im voliči zverili svoj hlas. A tak europarlament posilnia aj neštandardní politici. Čím sa neslávne preslávili, a prečo ich pôsobenie v Štrasburgu môže priniesť prekvapenia? To zhodnotil portál Politico v špeciálnom zozname.

Kotlebovca Mazureka obžalovali pre jeho výroky v rádiu
Foto: SITA/Monika Zaťková

Výsledky volieb v Európskom parlamente aj možné nasmerovanie Únie sú známe už od začiatku júna.

Rovnako tak mená novozvolených europoslancov. Portál Politico si viac posvietil na tých, ktorí vybočujú zo štandardov. 

Viac ako dvadsiatka najdivnejších 

„Toto sú najdivokejší, najbláznivejší alebo úplne najpodivnejší poslanci Európskeho parlamentu zvolení minulý víkend,“ píše web. 

Zostavil zoznam 23 najčudnejších europoslancov. Medzi neobyčajnými europoslancami sa ocitol aj Slovák, dvaja Česi a dvaja Poliaci. 

Mazurekov úsmev v Osvienčime 

Na zozname neobyčajných europoslancov sa ocitol člen politického hnutia Republika Milan Mazurek. 

Autori rebríčka o ňom píšu ako o krajne pravicovom Slovákovi, ktorý bol odsúdený za rasistické poznámky o Rómoch. Prezývku si podľa portálu vyslúžil preto, že „sa usmieval pri návšteve tábora smrti v Osvienčime.“

Portál ho pomenoval ako „usmievavého rasistu“ a venoval mu plný počet bodov. 

Milan Mazurek Foto: TASR/Jaroslav Novák Milan Mazurek.

Hajlujúci český motorista 

Zastúpenie má aj Česko, a to vďaka bývalému pretekárovi Filipovi Turkovi. Krátko pred eurovoľbami unikli jeho fotografie s neonacistickou symbolikou, ale Turek napriek tomu získal vyše 150-tisíc preferenčných hlasov. 

V zozname dostal prezývku „jednosmerná myseľ“. Ohodnotený bol troma bodmi z piatich.

Filip Turek Foto: Profimedia Filip Turek.

Hasič v poľskom parlamente 

Plný počet bodov získal aj poľský poslanec Grzegorz Braun. 

„Ničiteľ náboženských symbolov,“ ako ho portál označil, sa preslávil svojím činom v poľskom parlamente, kedy hasiacim prístrojom uhasil sviečky na chanukovej menore. Neskôr poničil vianočný stromček ozdobený guľami s vlajkami Únie a Ukrajiny. 

Grzegorz Braun Foto: Profimedia Grzegorz Braun.

Sebeckosť a chamtivosť 

Do zoznamu "bláznov" europarlamentu sa dostal aj ďalší Poliak - Daniel Obajtek. Nepričinil sa žiadnym homofóbnym či rasistickým vyjadrením, ale prejavom sebeckosti. 

Bývalý generálny riaditeľ štátnej ropnej spoločnosti PKN-Orlen, ktorého odvolala novozvolená vláda Donalda Tuska, nechcel svedčiť v škandále s hotovosťou za víza. Vraj by ho to „obralo o drahocenný čas v poslednej chvíli volieb“. Za svoje konanie si vyslúžil prezývku „manekýn PiS“ a dostal štyri body z piatich. 

Daniel Obajtek Foto: Profimedia Daniel Obajtek.

Proti vlastným a všetkému 

Česi sa môžu pochváliť ešte jedným zástupcom v netradičnom zozname. Do výberu sa dostal Ivan David.

Právom si zaslúžil prezývku „rebel“, pretože voči svojej skupine Identita a demokracia hlasoval 4 406-krát, čo sa pripisuje takmer polovici jeho pôsobenia v minulom parlamente. Autori rebríčka mu pridelili dva body. 

Ivan David Foto: Profimedia Ivan David.
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok